Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

5+1 jel, hogy érdemes kivizsgáltatni magunkat a próbálkozás előtt

2020. február 18. - nogyogyasznaplo

doctor-showing-test-results-on-digital-tablet-to-nyzfbnn.jpgA többség nem lehet teljesen biztos abban, hogy lehet-e gyermeke addig, amíg meg nem próbálja. Előfordul, hogy látszólag teljesen egészséges, fiatal párok küzdenek meddőséggel nehezített teherbeeséssel, akikről azt hinnénk, nekik simán összejön. Ahogy az ellenkezője is: gyermekvállalás szempontjából kicsit idősebb pároknak is sikerülhet gyorsan, akiknek elvileg már nehezebb a dolguk.

Ritkán lehet tehát előre megjósolni, hogy lesznek-e gondok a teherbeeséssel, vagy minden simán megy majd. Néhány esetben azonban vannak intő jelek, amik arra utalnak, nem árthat egy alaposabb kivizsgálás, mielőtt elkezdünk próbálkozni.

Mik utalnak arra, hogy talán nincs minden rendben?

  • Vérzésproblémák. Ha a női ciklussal gondok vannak, az majdnem mindig azt jelzi, hogy valami rendellenesen működik a háttérben. Márpedig a teherbeeséshez, és a terhesség megtartásához is fontos, hogy a női szervezet jól működjön. 

A vérzésproblémák sokfélék lehetnek: 

  • elhúzódó/nagy mennyiségű/darabos vérzés 
  • időközi pecsételgetés 
  • menzesz előtt napokig tartó barnás folyás
  • túl rövid a ciklus 
  • túl hosszú a ciklus 
  • rendszeresen kimarad a menstruáció, látható ok nélkül 
  • nagyon fájdalmas a menzesz.

    Kísérő betegségek

    Gondolok itt olyanokra, mint a pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, PCOS, bármilyen hormonális eltérés stb. Ha tudunk arról, hogy a páciensnek vannak ilyen és ezekhez hasonló betegségei, mindenképpen szükséges kivizsgálás, és ha gyógyszert szed, a gyógyszereket is be kell állítani. Nem minden készítményt lehet alkalmazni várandósan, és az is fontos, hogy az értékek rendben legyenek a teherbeeséskor. 

Testsúlyingadozás.

Intő jel lehet, ha valaki nagy súllyal jojózik rendszeresen, vagy éppen kórosan sovány, és képtelen hízni, vagy fordítva: túlsúlyos, és nem megy a fogyás. Az ilyen esetek nagy részében hormonális problémák állnak a háttérben, amik a teherbeesést, illetve a terhesség megtartását is akadályozhatják. 

Vetélések

Egy vetélés még lehet véletlen, talán kettő is, de ha több terhesség elvesztése szerepel a kórelőzményben, mindenképpen érdemes ezt kivizsgálni. Számos esetben derülnek ki olyan okok (pl. véralvadási zavar), amik kezelhetők, így már viszonylagos biztonsággal vállalható újabb várandósság.

Gyakori felfázás, kismedencei gyulladások.

Amennyiben az anamnézisben gyakran szerepel ilyesmi, szintén javasolt vizsgálat. Ezeknek a betegségeknek ugyanis lehetnek szövődményei, amik a mindennapokban ugyan nem okoznak tünetet, de meddőséghez nehezített teherbeeséshez vezethetnek. Ilyen szövődmény például a petevezeték elzáródása, ami egyértelműen lehetetlenné teszi a spontán teherbeesést.

Családi előzmények

Örökölhetünk hajlamot bizonyos betegségekre, eltérésekre, ezért ha tudomásunk van a családban ilyesmiről, érdemes lehet utánajárni. Örökletesek lehetnek például a már említett hormonproblémák, a cukorbetegség is. Akkor is jó ötlet a kivizsgálás, ha tudjuk, hogy női ágon a felmenőknél volt több vetélés, koraszülés. Könnyen kiderülhetnek olyan eltérések, amik kezelhetők, így megelőzhetők az ilyen problémák. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015470390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása