Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mi van akkor, ha nem találnak semmit a termékenységi vizsgálat során

2020. május 29. - nogyogyasznaplo

sad-couple-after-pregnancy-test-result-copy-space-pq8vgc4.jpgAmikor egy párnak nem jön össze spontán a baba, és úgy döntenek, orvoshoz fordulnak, van bennük némi félelem. Ez természetes, érthető, hogy tartanak attól, milyen problémákat talál az orvos. Annál azonban, hogy egyértelműen kiderül, mi akadályozza a teherbeesést, egy rosszabb dolog van: amikor Mi van akkor, ha nem találnak semmit a termékenységi vizsgálat során

Ma már elég jó arányban tudjuk felderíteni a meddőség nehezített teherbeesés mögött álló okokat, azonban az esetek mintegy 20 százalékában még mindig nem tudjuk, miért nem jön létre a fogantatás. 

Nem kellemes egy pár számára, amikor azt hallja, hogy valami nem stimmel egyiküknél, vagy akár mindkettőjüknél, de még rosszabb, amikor az orvos széttárja a karját: nem találtam semmit, elméletileg nincs akadálya a teherbeesésnek. Vagyis fogalma sincs, miért nem jön a baba.

Miért rosszabb ez?

Mert erre nincs megoldás. Amikor találunk egy konkrét akadályt, az azért jó, mert már közel mindenre van valami kezelési javaslatunk, ami várhatóan megoldást fog hozni előbb vagy utóbb. Bár kezdetben a párok szoronganak attól, hogy vajon mi fog kiderülni a kivizsgálás során, végül mégis megkönnyebbülnek, amikor meghallják a diagnózist: rendben, akkor megvan, mi okozza a sikertelenséget, most már lesz rá megoldás, és lesz baba. 

Más kérdés, hogy ez sajnos nem mindig ilyen egyszerű: vannak olyan esetek, hogy hiába tudjuk, mi a gond, nem tudjuk megoldani. Szerencsére azonban egyre kevesebbszer kell szembesülnünk ezzel a helyzettel.

Amikor azonban ott áll az ember előtt egy meddőségi specialista, és azt mondja, nincs látható oka a gyermekáldás elmaradásának, sokszor teljesen kétségbeesnek az érintettek. Akkor most mi lesz? Merre tovább? De akkor miért nem sikerül? Akkor sosem lesz gyerekem?

Mi van ilyenkor a háttérben?

Elképzelhető, hogy ezekben az esetekben olyan rendellenesség áll fenn, amit még nem ismerünk, ezért diagnosztizálni sem tudjuk. Sok pár megpróbálja ilyenkor az inszeminációt és/vagy a lombikot, és végül így megfogan a baba. Másoknál ez sem segít, vagy meg sem próbálják.

Láttam már olyat, hogy egy párnál nem találtak semmilyen látható problémát, mégsem jött a baba 6 éven át. Aztán egyszer csak mégis, teljesen spontán! És olyannal is találkoztam, aki közel 10 évig küzdött babáért, számos sikertelen lombik kezelése is volt, majd amikor lemondott az egészről, 43 évesen, váratlanul teherbeesett, mindenféle kezelés, segítség nélkül. Hogy ezekben a helyzetekben mi volt az akadály, sosem fogjuk megtudni. Túlzott akarás, „rágörcsölés”, stressz, lelki okok, vagy volt valami probléma, ami az idő előrehaladtával megszűnt – nem tudjuk. De az biztos, hogy remény mindig van.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815717238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása