Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

40 fölött szeretnék gyereket – mennyi esélyem van?

2020. június 03. - nogyogyasznaplo

spouses-5ytkljz.jpgA címben szereplő kérdésre sokféle válasz létezik, ugyanis teljesen egyénfüggő, hogy kinek mennyire nehéz vagy éppen könnyű 40 éves kor fölött teherbe esni. Van, akinek megy, mint a karikacsapás, és első próbálkozásra, vagy pár hónapon belül megfogan. Nem ez az átlag ebben a korban, de nem is lehetetlen.

Sajnos azonban sokaknak problémákba ütközik a dolog, sokszor azért, mert a petesejtek már nem megfelelő minőségűek, és a petefészkek kezdenek kimerülni. Persze teljesen más problémák is lehetnek a háttérben, amiket igyekszünk kezelni, de az eredmény több dolog is befolyásolja.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy sokan vannak, akik 40 fölött járnak termékenységi vizsgálatokra, de nem mindenki ennyi idősen kezdte. Sőt, a nagy részük nem, de valamilyen ismert vagy ismeretlen akadály miatt idáig húzódott náluk a gyerekvállalás – ez némileg ront a statisztikán.

Miért nehezebb 40 fölött?

  • Mert a petesejteknek romlik a minősége. Sajnos minél idősebbek vagyunk, annál idősebbek a petesejtjeink is, és a rosszabb minőségűek nehezebben termékenyülnek meg. Ahogy telik az idő, ezekből egyre több van, ez pedig komoly akadályozó tényezővé válik.
  • Mert öregszik a szervezet, és egyre kevésbé alkalmasak a körülmények egy terhesség befogadásához. A menopauza ilyenkor még ugyan nem aktuális, de az előszele már érezhető. Változnak a hormonszintek, amik befolyással vannak a szaporítószervekre is, így sajnos nehezíthetik a teherbeesést.
  • Mert az eddig megoldatlan problémák ekkorra súlyosak lehetnek. Ha például van valakinek egy endometriózisa, amire sokáig nem derült fény, annak az évek biztosan nem fognak jót tenni. Számos olyan probléma van, amik idővel rosszabbodnak, ezért minél később vállal az érintett nő gyereket, annál kedvezőtlenebbek a kilátások.
  • Mert a petefészkek elkezdenek kimerülni. Azaz egyre kevesebb lesz bennük a petesejt, akiket hadra lehet fogni.

Ne várjunk a kivizsgálással!

Mindettől függetlenül, azt nem lehet állítani, hogy mindenképpen nehéz dolga lesz egy 40-es párnak, ha gyermeket szeretne. Ez nagymértékben függ a pár egészségi állapotától, illetve attól, hogy a nő hormonjai hogyan szuperálnak. 

Mivel ebben a korban az idő mindenképpen lényeges tényező, azt szoktam javasolni, hogy el lehet hagyni a fiataloknál mondott fél-egy év „türelmi időt”, és lehet nyugodtan néhány alapvizsgálattal indítani a próbálkozást, hogy minél előbb derüljön ki, ha valami nem stimmel. Ezzel értékes hónapokat lehet nyerni.

Terméknységgel, nőgyógyászattal kapcsolatos videókért kövesd a youtube oldalamat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6215717242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása