Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Jó a spermakép, mégis férfi oldalon van a gond?

2020. október 26. - nogyogyasznaplo

illustration-of-sperm-and-egg-cell-w45axn8_1.jpgNéha előfordul, hogy az alap termékenységi vizsgálatok elvégzése után még mindig nem vagyunk okosabbak: nem találtunk semmiféle eltérést, ami egyértelmű gátja lehet a fogantatásnak, baba mégsincs. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis vannak még lehetőségeink. Például túlléphetünk az alapvizsgálatokon, és elvégeztethetünk olyan fizetős, de informatív teszteket, mint a HBA.

Mit vizsgál a HBA-teszt?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogyan kapcsolódik a hímivarsejt a petesejthez. Ez ugyanis nem úgy néz ki, hogy csak úgy odaúszik, aztán a petesejt beengedi a neki szimpatikus spermiumot. A petesejt felszínén hialuronsav van, amiket nagyjából nyúlványok formájában lehet elképzelni. Az, hogy a hímivarsejt tud-e kapcsolódni a petesejthez, attól függ, hogy milyen a hialuronsav megkötő képessége.

Ha ez a képesség hiányzik, akkor nem tudnak a hímivarsejtek rácsatlakozni ezekre a nyúlványokra, így a sejtek nem tudnak egyesülni. 

Olyan a helyzet, mint amikor egy csinos nőnek több férfi próbál egyszerre udvarolni. Mindegyiküknek nagyon tetszik, nagyon igyekeznek a kedvében járni, de valahogy egyiküknek sem sikerül meghódítani. Hiába próbálkoznak csokival, virággal, ékszerrel, hiába hívják csábító randevúra, hiába fújnak magukra szívdöglesztő parfümöt. A nő nem adja be a derekát egyiküknek sem, rideg és távolságtartó marad.

Nagyjából így néz ki, ha a spermiumok hialuronsav megkötő képessége hiányzik.

Tökéletes spermakép mellett is fennállhat a probléma

Ez a rendellenesség azért nem szokott egyhamar kiderülni, mert egy alap spermatogram esetében semmi nem utal rá. Azaz simán lehet tökéletes az alap spermakép, mégse fog létrejönni a fogantatás, ha a HBA nem oké, hiszen mindegy, milyen jóképű, gyors és tökéletes hímivarsejtek futokosnak a petesejt körül, ha egyszerűen nem tudnak elég közel menni hozzá ahhoz, hogy bebocsátást nyerhessenek. 

Éppen ezért, én nagyon javaslom mindenkinek, hogy bár ez egyelőre még fizetős vizsgálat, kérjék az alap mellé, hogy hamar kiderüljön, ha esetleg ez lenne a helyzet. És éppen ezért remélem, hogy nemsokára bekerül az alap protokollba.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716258428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása