Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Ha várat magára a baba - Problémák a férfi oldalon

2020. október 30. - nogyogyasznaplo

sad-couple-having-a-conflict-6735teq.jpgBár én nőgyógyász vagyok, többször érintettük már a férfi nemzőképesség témakörét, ugyanis a termékenységi gondok kapcsán ez a terület picit összeolvad a nőgyógyászati résszel. Itt ugyanis nem nőket vagy férfiakat vizsgálunk, hanem egészében próbáljuk nézni a képet. Pláne, hogy mindkét oldalon lehet nehezítő körülmény, ami figyelembe kell vennünk.

Ha nem sikerül a baba, sokszor az az alaphozzáállás, hogy a pár szinte biztosra veszi, hogy női oldalon van baj. Ott ugyanis annyi mindenen múlik a dolog, annyi mindennek kell klappolnia – nem nehéz egyből azt feltételezni, hogy valami apróság elromlott. A férfiak esetében pedig vagy jó a sperma, vagy nem – gondolják ők, de azért nem ilyen egyszerű a dolog.

Többféle probléma is létezik

Mit is jelent az, hogy „nem jó” a sperma? Könnyen mondogatjuk ezt a kifejezést, de más és más problémákat takarhat. 

  • Lehet szó arról, hogy egyszerűen nincs jelen elég spermium az ejakulátumban. Bár szigorúan véve a megtermékenyítéshez 1 darab is elég, a valóságban azonban ez nem egészen így van. Gyakorlatilag nulla az esélye, hogy az az 1 darab spermium elérje a petesejtet, és az még be is engedje. Valamilyen szinten itt a nagy számok törvénye érvényesül.
  • Eltérhet a spermiumok alakja a normálistól
  • Lehet gond a mozgásukkal – ha nem tudnak célirányosan úszni a petesejt felé, nem fognak tudni odaérni.
  • Lehet hibás a genetikai állományuk.
  • Lehetnek lassúak – szintén nem fognak időben odaérni.
  • Lehet gond a hialuronsav megkötő képességükkel, így nem tudnak a petesejthez csatlakozni.
  • Lehetnek gyengék, így elpusztulnak útközben.
  • Lehetnek olyan anyagok magában a spermában, amik károsítják az ivarsejteket.

Ez még közel sem minden, ami előfordulhat, csak azok a rendellenességek, amik viszonylag gyakoriak. A jó hír, hogy valamelyest lehet rajtuk javítani, illetve az asszisztált reprodukciós eljárásokkal van lehetőség célzottan az erős, életképes hímivarsejtekkel dolgozni, ezzel növelve az esélyeket.

Ha a férfi oldalon van gond, mindig andrológus kollégával aktívan együttműködve igyekszünk azt megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3416258566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása