Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mi lehet a peteérés akadálya?

2020. október 28. - nogyogyasznaplo

woman-suffering-from-abdominal-pain-sitting-in-bed-2v2jzhs.jpgAnnak, hogy egy pár hiába várja a közös gyermek érkezését, nagyon gyakran az az oka, hogy női oldalon elmarad a peteérés. Ennek általában vannak jelei, de laikusként ezeket nyilvánvalóan legtöbben nem ismerik fel. Nekünk, nőgyógyászoknak azonban nagyon beszédes tud lenni egy-egy apróságnak látszó tünet is.

Milyen jelei lehetnek annak, ha elmarad a peteérés?

Bizonyos esetekben a ciklusok is eltolódnak, kimarad a menstruáció – bár ez elég egyértelmű jele, hogy valami nem stimmel, és az érintettek is rá szoktak jönni, hogy gond van. Kevésbé egyértelmű, amikor megjön ugyan a menstruáció, de nagyon kis mennyiségű és/vagy a ciklusok rövidek. Az ovulációnak vannak jellemző tünetei is, amik ilyen esetben értelemszerűen elmaradnak. Igaz, ezeket normál esetben sem érzékeli mindenki.

Az a gond, hogy a jelek nem feltétlenül jelentik, hogy tényleg van probléma, illetve nem szignifikánsak, kivéve talán azt, ha egyáltalán nincs ciklus. A peteérés elmaradását ezért sokszor csak akkor veszik észre, ha célzottan figyelik pl. boltban kapható LH-tesztekkel, illetve, ha már kivizsgálás keretében az orvos végez ultrahangos cikluskövetést.

Milyen okokból fordulhat elő, hogy nincs peteérés?

A legtöbb esetben valamilyen hormonális eredetű probléma van a háttérben, vagy olyan nagyobb probléma, ami végül hormonháztartásbéli „felborulást”, eltérést eredményez. 

Az alábbiak a leggyakoribbak:

  • Follikuláris fázis elégtelenség: egész egyszerűen túl rövid a menstruáció és az ovuláció közötti, úgynevezett follikuláris fázis ahhoz, hogy rendesen meg tudjon érni a petesejt.
  • PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma. Ezt az állapotot a petefészkek policisztás megjelenése, hormoneredmények eltérése és az emelkedett férfi nemi hormon szintek – szinte e teljes hormonháztartás felborul.
  • Korai petefészek kimerülés. Itt arról van szó, hogy annak ellenére, hogy a nő kora még nem indokolná a menopauzát, a petefészkek mégis kimerülnek, kevés már a petesejt, ritkán érik meg egy-egy, és azok sem a legjobb minőségűek.
  • Cukorbetegség is befolyásolhatja a peteérés folyamatát, főleg, ha nincs felismerve, kezelve.
  • Pajzsmirigyproblémák következtében szintén felborul a hormonok egyensúlya, ami miatt elmaradhat a peteérés.
  • Az ösztrogéndominancia ugyancsak a hormonháztartás zavarának tudható be.
  • Emelkedett tejelválasztó hormon (prolactin) szint
  • Hirtelen életmódváltás, pl: szigorú diéta, intenzív sport
  • Extrém stressz

Szerencsére a legtöbb probléma esetében segíthet a gyógyszeres kezelés, esetleg némi életmódbeli változásokkal karöltve. A normális ciklus visszaállítható, csak minél hamarabb foglalkozni kell vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3416258562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása