Nőgyógyásznapló

Ha várat magára a baba - Problémák a férfi oldalon

2020. október 30. - nogyogyasznaplo

sad-couple-having-a-conflict-6735teq.jpgBár én nőgyógyász vagyok, többször érintettük már a férfi nemzőképesség témakörét, ugyanis a termékenységi gondok kapcsán ez a terület picit összeolvad a nőgyógyászati résszel. Itt ugyanis nem nőket vagy férfiakat vizsgálunk, hanem egészében próbáljuk nézni a képet. Pláne, hogy mindkét oldalon lehet nehezítő körülmény, ami figyelembe kell vennünk.

Tovább

Mi lehet a peteérés akadálya?

2020. október 28. - nogyogyasznaplo

woman-suffering-from-abdominal-pain-sitting-in-bed-2v2jzhs.jpgAnnak, hogy egy pár hiába várja a közös gyermek érkezését, nagyon gyakran az az oka, hogy női oldalon elmarad a peteérés. Ennek általában vannak jelei, de laikusként ezeket nyilvánvalóan legtöbben nem ismerik fel. Nekünk, nőgyógyászoknak azonban nagyon beszédes tud lenni egy-egy apróságnak látszó tünet is.

Tovább

Jó a spermakép, mégis férfi oldalon van a gond?

2020. október 26. - nogyogyasznaplo

illustration-of-sperm-and-egg-cell-w45axn8_1.jpgNéha előfordul, hogy az alap termékenységi vizsgálatok elvégzése után még mindig nem vagyunk okosabbak: nem találtunk semmiféle eltérést, ami egyértelmű gátja lehet a fogantatásnak, baba mégsincs. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis vannak még lehetőségeink. Például túlléphetünk az alapvizsgálatokon, és elvégeztethetünk olyan fizetős, de informatív teszteket, mint a HBA.

Tovább

Hátrahajló méh és teherbeesés: tényleg nehezebb lesz így a dolgom?

2020. október 22. - nogyogyasznaplo

gray1161.png

A rendeléseim során rengeteg tévhittel találkozom a női test működésével kapcsolatban, amik annyira beleivódtak a köztudatba, hogy sokan tényként kezelik őket. Egy jó példa erre a hátrahajló méhet érintő állítások sokasága, amelyek nem, vagy csak nyomokban tartalmaznak igazságot. Arra mindenesetre nagyon jók, hogy a frászt hozzák a fiatal nőkre a későbbi gyermekvállalás szempontjából.

Tovább

Mi a méhsövény, és hogyan akadályozza meg a teherbeesést?

2020. október 15. - nogyogyasznaplo

serious-girl-reading-the-results-of-her-pregnancy--pe74wka.jpgA fogantatást gátolhatja a hormonális folyamatok rendellenessége, de olykor mechanikai akadálya is lehet annak, hogy nem tud megtörténni a teherbeesés. Egy ilyen akadály lehet a méhsövény, ami a méh hibás fejlődése miatt alakul ki. Műtéti úton kezelhető, de sajnos sokszor elég sokáig nem veszik észre, hogy ez a probléma.

Tovább

Tényleg nehezebb manapság teherbe esni, mint régen?

2020. augusztus 11. - nogyogyasznaplo

beautiful-sad-woman-in-the-car-dkv36rf.jpgSokszor hallom azt a véleményt, hogy manapság valahogy a teherbeesés sem olyan egyszerű, mint régen. Mintha sokkal több lenne a meddő pár, mint néhány évtizede, jóval többen küzdenek a gyermekért. Vagy mégsem? Lehet, hogy nincsenek többen, csak mostanra nem annyira tabu a téma, többet beszélünk róla, ezért több esetről tudunk?

Tovább

Időhöz kötött termékenységi vizsgálatok – mikor végzik és miért akkor?

2020. június 17. - nogyogyasznaplo

calendar-appointment-pcsu4xf.jpgVannak bizonyos vizsgálatok a termékenységi kivizsgálásban, amiket nem mindegy, hogy milyen időpontban végzünk. Ennek az az oka, hogy a női ciklus során folyamatosan változnak a hormonszintek, a méh nyálkahártyája, és nem mindig ugyanazt a képet kapjuk. Ami például a ciklus elején normális, az a végén már nem feltétlenül az, ezért nagyon sok múlik az időzítésen.

Tovább

Miért vizsgálnak, ha tudjuk, hogy a páromnál van probléma?

2020. június 15. - nogyogyasznaplo

worried-couple-having-problems-in-bedroom-h2klt74.jpgAmikor egy pár szembesül azzal, hogy nem akar összejönni a várt terhesség, mindketten aggódnak amiatt, hogy vajon mi lehet a hiba, mennyire súlyos, és vajon megoldható-e. Amikor aztán akivizsgálás során fény derül valamilyen rendellenességre, gyakran azt hiszik, meg is van a probléma, nem kell tovább vizsgálódni, és kissé meglepetésként éri őket, hogy mégis.

Tovább
süti beállítások módosítása