Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Csak a nők életkora számít a babaprojektnél?

2020. június 08. - nogyogyasznaplo

middle-aged-man-distracted-by-phone-while-ironing-p5tklcn.jpgTermékenység szempontjából nagyon sokat emlegetjük a párok hölgy tagjainak korát. A nők kis túlzással egy fél életen át hallgatják, hogy ne szüljenek túl későn, ne halogassák túl sokat a dolgot, mert ki fognak futni az időből. Az indok világos: egy bizonyos kor fölött már nem termékeny a nő. A férfiak bezzeg 70 évesen is tudnak utódot nemzeni. Vagy mégsem?

A férfi kora sem mindegy

Nos, az a helyzet, hogy ez egy elég nagy tévhit, ugyanis a férfi kora is számít, ha a teherbeesési esélyeket latolgatjuk. Mint tudjuk, a nők petesejtjei egész egyszerűen elfogynak, a petefészkek működése leáll. A férfiak valóban termelnek továbbra is hímivarsejteket, csakhogy az idő előrehaladtával ezek minősége is romlik. Hogy mennyire, az már egyénfüggő.

Igen, van olyan férfi, aki tud 70 évesen is gyereket nemzeni. De nem mindegyik. Van olyan, akinek 45-55 éves korára már annyival gyengébb minőségűek a spermiumai, hogy nem jön létre a terhesség. Ez megtörténhet akkor is, ha az adott férfinak akár már több gyermeke is született korábban.

A szervezet alapvetően arra törekszik, hogy jó minőségű sejtekből jöjjön létre a várandósság, hiszen így a legvalószínűbb, hogy a baba egészséges lesz. Amennyiben a hímivarsejtek már nem az igaziak, nem fogják megtermékenyíteni a petesejtet.

Idő előtt leállhat a folyamat

Szintén a nem túl fényes spermiumok szánlájára írható sokszor, ha a megtermékenyítés ugyan létrejön, de a folyamat nem sokkal később leáll. Kémiai terhességek, üres petezsákok, a fejlődés leállása az esetek egy részében azért következik be, mert a hímivarsejt, ami a petesejtet megtermékenyítette, nem volt jó minőségű.

Amikor tehát fogantatási nehézségekről beszélünk, és az anamnézis felvételekor szóbajön a kor, mind a nő, mind a férfi évei számítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül ebben kell keresni a megoldást, de ez is egy opció, amit számításba kell venni.

A jó hír, hogy a spermakép bizonyos eltérésein lehet  javítani. Ennek mikéntje azonban már az andrológus szakterülete.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815717252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása