Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mennyi ideig tart egy lombikos kezelés?

2020. február 23. - nogyogyasznaplo

pregnant-female-with-vintage-alarm-clock-p8nbp7z.jpgA „mennyi a siker esélye”, illetve a „mennyibe kerül a lombik” után a következő kérdés, ami a mesterséges megtermékenyítés útjára lépő párokban megfogalmazódik, az az, hogy mennyi idő múlva lesz ebből gyerek. Hiszen kisbabát lehetőleg mindenki azonnal szeretne, amint szöget üt a fejében a gondolat, hogy most már itt lenne az ideje.

 

Aki szerencsés, annak teljesül is a vágya 1-2 hónapon belül, de ha ilyen hamar nem is, többségnek 1 év alatt összejön. Aki lombikkal kénytelen próbálkozni, az nem a szerencsések táborát erősíti, és már egy ideje hiába várja a gólyát. Nem csoda, hogy tudni szeretné, mennyit kell még várnia most, hogy orvosi segítséget kért.

Lehet gyors és lassú folyamat is

Sajnos erre megint csak azt tudom mondani, amit olyan sokszor mondok ebben a témakörben: nincs rá biztos válasz, mert sok mindentől függ. Mi a probléma, mennyire kezelhető, mennyire érünk el jó eredményeket a kezeléssel. Sok olyan eltérés is van, például az inzulinrezisztencia, ahol a páciens is kell a sikerhez, ugyanis életmódbeli változásokra is szükség van, nem elég bevenni néhány gyógyszert.

Bőven akad tehát befolyásoló tényező, ezért nem lehet előre kijelenteni, hogy 2 hónap lesz, vagy fél év. Ha pedig azt nézzük, hogy mennyi idő kell a sikeres lombikhoz, pláne nem lehet ígérgetni. Lehet, hogy az első összejön, akkor szerencsénk van. De arra is van példa, hogy csak a sokadik, az pedig már évekbe telik.

Nem mindig van egyből időpont

Az első lombikig el lehet jutni gyorsan, amennyiben sikerül jól időzíteni a kezdést, hamar jut a páciens időponthoz a vizsgálatokra, és nincs olyan eltérés, amit mindenképpen kezelni kell a beültetés előtt. Elméletben a kivizsgálást le lehet tudni másfél hónap alatt is, de őszintén szólva ritka, hogy sikerül ennyire összehangolni az egész folyamatot.

A fő akadályt a vizsgálatokra való bejutás szokta jelenteni, mert általában nem sikerül pár napon belül időpontot szerezni mindenhova, ezért hiába lehetne valamit rögtön elvégezni, átcsúszhat a következő ciklusra. Ezek főleg a női oldalon áll fenn, mert több vizsgálat meghatározott napokon történhet csak (például a hormonvizsgálatok, petevezeték átjárhatósági vizsgálat). És ekkor még mindig ott van, hogy ha találnak valami korábban nem ismert problémát, amit kezelni kell, az is időbe telhet.

Lombiknál tehát fel kell rá készülni, hogy akármennyire is szeretné az ember azonnal a kisbabát, valószínűleg nem lesz gyors folyamat. Persze mindent megteszünk azért, hogy a lehetőségekhez képest a lehető leghamarabb sikerüljön a fogantatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015470396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása