Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mi a méhsövény, és hogyan akadályozza meg a teherbeesést?

2020. október 15. - nogyogyasznaplo

serious-girl-reading-the-results-of-her-pregnancy--pe74wka.jpgA fogantatást gátolhatja a hormonális folyamatok rendellenessége, de olykor mechanikai akadálya is lehet annak, hogy nem tud megtörténni a teherbeesés. Egy ilyen akadály lehet a méhsövény, ami a méh hibás fejlődése miatt alakul ki. Műtéti úton kezelhető, de sajnos sokszor elég sokáig nem veszik észre, hogy ez a probléma.

Mi az a méhsövény?

A neve elég jól szemlélteti, hogy mivel is állunk szemben: egy kinövés-féle, ami teret foglal el a méhből, akár teljesen ketté is oszthatja azt. Rontja az esélyeket a teherbeesés szempontjából, mert fizikailag akadályozza meg a megtermékenyített petesejt beágyazódását. De ami még rosszabb, számos esetben maga a fogantatás és a beágyazódás megtörténik, a sövény miatt viszont később mégis elvetél a kismama. Hogy pontosan mikor, az attól függ, hová ágyazódott be a baba. Lehet, hogy már az elején, de az is lehet, hogy félidő tájékán válik tarthatatlanul szűkké a hely a baba számára.

Nem is kizárólag az a gond, hogy maga a sövény helyet foglal, hanem ott van az is, hogy egy várandósság során a méhnek folyamatosan növekednie kellene. A sövénytől azonban ezt nem tudja megtenni, legalábbis nem úgy, ahogy kellene, így a baba sem tud megfelelően növekedni.

A méhsövény minden esetben veleszületett, de addig általában nem derül rá fény, amíg aktuálissá nem válik a családalapítás. Ilyenkor a sikertelen próbálkozások, vetélések hívhatják fel a figyelmet arra, hogy talán valami nem stimmel a méh anatómiájával.

Nem lehetetlen ugyanakkor a terhesség megtartása sem, de gyakori a koraszülés, fekvési rendellenességek, és az sem ritka, hogy a lepény nem jól tapad.

Hogyan lehet ezt megoldani?

Terhesség alatt már sehogy, ekkor a koraszülés esélyének minimalizálására kell fordítani a figyelmet. Ha nincs terhesség, akkor a hüvely felől közelítve, hiszteroszkópos műtéttel eltávolítható a sövény, ezzel pedig megszüntethető a probléma is. 

Miért nem vette észre ezt eddig senki?

Adja magát a kérdés, és a páciensek fel is szokták tenni: miért nem tűnt fel senkinek 20-30-40 év alatt, hogy méhsövényem van? Hiszen becsületesen eljárok évente szűrővizsgálatra, ultrahangoztak már többször. Nos, az a helyzet, hogy a sövényt az elhelyezkedése miatt nem mindig lehet ultrahangon észrevenni, főleg, ha nem keressük célzottan. Így rejtve maradhat egészen addig, míg el nem jut az ember a termékenységi vizsgálatokig.

Szerencsére ez azon akadályok egyike, amik nem megoldhatatlanok – ambuláns műtéttel szoktuk helyrehozni a méhet, és a regenerálódást követően már lehet is próbálkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216236182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása