Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mit kell tudni a petevezeték átjárhatósági vizsgálatról?

2020. március 01. - nogyogyasznaplo

uterus-or-endometrium-illustration_t20_doz263.jpgAzt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a meddőségi termékenységi kivizsgálás során ez a legrettegettebb vizsgálat. Az terjeng ugyanis, hogy nagyon fájdalmas, ezért szinte mindenkinek az az első kérdése, hogy lehet-e altatásban végezni. Nos, lehet, de az esetek többségében mégsem így történik.

Altatást akkor szoktunk alkalmazni, ha amúgy is valamilyen műtéti beavatkozásra van szükség, ami miatt altatni kell a pácienst. Ennek oka lehet egy ismert, méhet vagy petefészket érintő probléma, például endometriózis, polip, mióma stb. Ilyenkor, “ha már úgyis a műtőasztalon fekszik a beteg”, meg szoktuk nézni a petevezetékek átjárhatóságát is, hogy ezzel is előrébb legyünk.

Minden más esetben viszont éber állapotban végezzük a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot, ami kétféleképpen játszódhat le:

Röntgennel:

A röntgenes követéssel végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat lényege, hogy feltöltik a méhet egy folyadékkal, ami szépen látszik a röntgenfelvételen. Azt figyeljük, hogy a folyadék végigmegy-e a petevezetéken, el tud-e jutni a petefészkekig (úgy mondjuk: kijut-e a szabad hasüregbe). A folyamat során folyamatosan készülnek a röntgenfelvételek. Ha valami miatt elakad, azaz a petevezeték elzáródott, az látszik a felvételeken. Valamint ábrázolódhat méhen belüli rendellenesség: behúzás vagy bedudorodás, amik különféle kóros állapotokra utalnak.

Ultrahanggal:

Az ultrahangos módszer hasonlóan zajlik. A vizsgálathoz használt kontrasztanyag más, olyan, amit ultrahangon keresztül lehet jól látni, de maga a folyamat ugyanaz, csak ultrahanggal követik röntgen helyett. Nagy előnye, hogy míg a röntgenes megoldáshoz kórházi környezet kell, plusz a nőgyógyászon kívül radiológusra is szükség van, addig az ultrahangos vizsgálatot akár egy magánrendelésen is el lehet végezni.

Ezek a rettegett vizsgálatok, amit legtöbben szeretnének megúszni, vagy inkább altatásban túlesni rajtuk. 

Tényleg annyira fáj?

Valójában maga az eljárás inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Akkor tud tényleg rossz érzés lenni, ha zártak a petevezetékek, ekkor ugyanis a befecskendezett folyadék nem tud távozni. Ez pedig feszítést, görcsöket okoz.

Ha az altatás nem is indokolt egy petevezeték átjárhatósági vizsgálat során, fájdalomcsillapításra van lehetőség. Kéjgázzal lehet a folyamatot elviselhetőbbé tenni. A tapasztalatok szerint ez nagymértében megkönnyíti a pácienseknek a procedúra elviselését. Nem mellesleg nekünk is jobb, ha a páciens el tud lazulni vizsgálat közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr615470428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása