Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Gluténérzékenység és teherbeesés – mi köze a kettőnek egymáshoz?

2020. november 04. - nogyogyasznaplo

selection-of-gluten-free-products-on-wooden-backgr-ngab2xz.jpgSok mindenre gondol az ember, mikor azzal szembesül, hogy nem akar megfoganni a várva-várt kisbabája. Okként elsősorban hormoneltérések, a szaporítószervek problémája jelenik meg lelki szemeink előtt, álmunkban sem gondolnánk, hogy egy olyan gond van a háttérben, mint az ételérzékenység. Márpedig ilyen is létezik.

Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cölikália – nagyjából ugyanazt jelentik. A lényeg, hogy gabonafélék fogyasztását követően kellemetlen tüneteket tapasztalnak az érintettek. Mivel azonban ezek a tünetek nem specifikusak, mindenre gondolnak eleinte, csak a gluténérzékenységre nem. Ezért évekbe telhet, mire kiderülhet, hogy ez áll a háttérben. És meglepő módon sokszor éppen a teherbeesés elmaradása kapcsán derül rá fény.

Milyen jelei vannak, ha valaki gluténérzékeny?

Gabonafélék fogyasztása után a hasa felpuffad, görcsöl, esetleg hasmenéssel is küzd. Ennek oka, hogy a gabonafélékben lévő glutén károsítja a vékonybélben lévő bélbolyhokat, ami hosszútávon táplálékhiányhoz, vitaminhiányhoz vezet. A károsodott bélbolyhokon keresztül ugyanis az sem tud felszívódni, aminek kellene.

A hasfájás, a görcsök azonban sok mindentől lehetnek, ahogy hasmenés is kialakulhat bármikor. Lehet vírus, lehet, hogy ettünk valamit, ami már megromlott. Lehet akár menstruáció miatt is. Az embernek sok, banális ok juthat eszébe az ilyen tünetek kapcsán, és eszébe sem jut egy krónikus betegség. Vagy eszébe jut, de inkább nem akar róla tudomást venni, mert a gluténmentes diéta bizonynagyon nehéz. De muszáj lesz, a cél, illetve az egészségünk érdekében.

De mi köze van ennek a teherbeeséshez?

Logikus kérdés, hiszen a cölikália egy emésztőszervi probléma. Nos, a gluténérzékeny nőknél nem ritkák a menstruációs zavarok, aminek következtében nehezebben lesznek terhesek. De ha a várandósság létre is jön, sajnos sokkal nagyobb a vetélések aránya, illetve a fejlődésben is gyakrabban maradnak vissza a babák.

Ennek az az oka, hogy a transzglutamináz enzim nagyon gyakori a reproduktív szervrendszerben, ezért értelemszerűen befolyásolni is tudja annak működését. Másrészről, a bélbolyhok károsodása következtében fennálló felszívódási zavar azt eredményezi, hogy nem tudjuk a terhesség fenntartásához szükséges tápanyagokat bevinni a szervezetünkbe.

Amint a problémát elkezdik kezelni, és az érintett nő átáll diétás étrendre, nagy valószínűséggel elkezd a szervezet helyreállni, és ha más gond nem volt, a baba is hamar megfoganhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216258588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása