Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Endometriózis mellett lehetetlenség teherbeesni?

2020. május 26. - nogyogyasznaplo

concerned-woman-in-bathroom-using-home-pregnancy-t-pgvpecu.jpgBár az endometriózist a nehezített teherbeesés fő okaként szoktuk emlegetni, azért nem feltétlenül kell kétségbeesni a diagnózis hallatán, ha kisbaba is szerepelne a jövőbeni tervek között. Előfordulhat ugyanis, hogy simán teherbe esik az ember endometriózissal is. Ha megtörténik, annak örülni kell, mert nem egy gyakori jelenség, de ettől még nem is lehetetlen. 

Azon túl, hogy megélhetjük kicsit csodaként is, még egy oka van annak, hogy örülhetünk a betegség mellett fogant babának: gyógyíthat is!

Miért nehezebb a fogantatás, ha endometriózis áll fenn?

Ennek több oka van. Az egyik, hogy a méhnyálkahártya túlburjánzása mechanikai akadályt képez, a másik, hogy akadályozhatja a petevándorlást, megtermékenyülést, beágyazódást. A harmadik, hogy a kutatások során azt találták, hogy az endometriózisban szenvedő nők petesejtjei rosszabb minőségűek, mint az egészséges nőké. Ez azt jelentheti, hogy nehezebben termékenyül meg, illetve ha meg is termékenyül, kevesebb eséllyel lesz belőle életképes embrió.

Szerencsére azonban különböző kezelésekkel az érintett páciensek állapota normalizálható, vagy közelíthető a normálishoz, így a teherbeesés is jó eséllyel jöhet létre – ami további állapotjavulással járhat.

A legjobb terápia a terhesség

Szoktuk mondani, hogy az endometriózisra a legjobb terápia a terhesség. Ez elég visszásan hangzik, hiszen éppen, hogy nehezíti a teherbeesést. Azonban, ha sikerül összehozni a babát, akár spontán, akár segítséggel, az a beteg állapotára biztosan jó hatással lesz, ugyanis a terhesség, illetve a szoptatás időszaka folyamán a test magától is az endometriózis ellen dolgozik. Vagyis a beteg gyógyul magától, így elképzelhető, hogy a gyermekvállalás után az anya jobb állapotban lesz, mint előtte volt.

És mi legyen ezután?

Ha mégsem, akkor ismét felmerülhet a „hogyan tovább” kérdés. Kezdjünk-e valamit az endometriózissal, ha igen, akkor hogyan kezeljük. A válasz a beteg állapotától függ, illetve attól, hogy mi a cél, mit szeretnénk elérni. Ha újabb gyermek, akkor értelemszerűen kell kezelés, elképzelhető, hogy műtét is, méghozzá minél hamarabb. Ha ilyen tervek már nincsenek, akkor elég lehet például fogamzásgátló szedése a tünetek elnyomása végett.

A kor, a célok, tervek, valamint a beteg állapota együttesen számít, ezért az orvos és a páciens együtt dönti el, hogyan tovább.

 

Ha még többet szeretnél tudni az endometriózisról, akkor a youtube csatornámon meg tudod nézni Dr. Balogh Bálint németországi szülész-nőgyógyász szakorvossal, endometriózis specialistával készült interjúmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9115717234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása