Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Ha az első gyerek csak lombikkal jött össze, biztos, hogy csak úgy jöhet a következő is?

2020. március 05. - nogyogyasznaplo

_t20_krpwx2.jpgNagyon sok pár küzd éveken át, míg végre megfogan, és meg is születik az első közös gyermekük. Ilyenkor persze hatalmas a boldogság, de sokaknál előbb-utóbb felmerül a hogyan tovább kérdése. Azoknak, akik kistesót is szeretnének, el kell gondolkodniuk azon, hogy adott esetben vállalnák-e újra a procedúrát – már amennyiben szükség van rá.

Ha az első lombikra például kétoldali eltávolított petevezeték miatt volt szükség, akkor nem kérdés, hogy további gyermekáldás is “csak” orvosi segítséggel történhet. De mi a helyzet, ha nem találták konkrét okát a meddőségnek nehezített teherbeesésnek?

Ha nem jött spontán az első, a második még jöhet?

Nagyon sok példa van arra, hogy az első baba évekig nem akar összejönni, a második viszont nagyon gyorsan sikerül spontán, annyira, hogy a szülőket is meglepi. Próbálkozni tehát mindenképpen érdemes vele, de célszerű alaposan átgondolni, hogy mikor.

Láttam már olyat, hogy a pár azt hitte, úgyis nehezen sikerül a kistesó is, ha egyáltalán összejön magától, ezért a 6 hetes kontroll után már úgy kezdtek újra szexuális életet élni, hogy nem védekeztek. A baba 3 hónapos korában pedig jött a felismerés, hogy anyuka terhes – vagyis 1-2 hónapon belül össze is hozták a következő babát.

Bármennyire is szeretne az ember még babát, ilyen pici korkülönbségnél nem biztos, hogy őszinte a mosoly. Ezért én azt tanácsolom, hogy a feltételezett meddőség csökkent termékenység ellenére csak akkor hagyják el a védekezést, amikor már biztosan nem probléma, ha esetleg egyből teherbe esik a nő. Igaz, erre nem nagy az esély, de megtörténhet, és bele kell kalkulálni.

De hogyan lehetséges ez?

A leggyakoribb magyarázat az, hogy a pár egyszerűen megnyugszik. Elengedi a görcsös akarást, elmúlik a félelem attól, hogy sosem lesz gyermekük. Nagyon sokszor valóban elég ennyi a sikerhez, ugyanis a stressz, nem ritkán egy ördögi kört hoz létre: nem sikerül, ezért egyre görcsösebben akarják, ami tovább növeli a stresszt, így még nehezebb teherbe esni.

Amint az első baba megszületik, ez a görcs eltűnik, és ezért lehetséges, hogy a második gyermek spontán sikerül annak ellenére, hogy az elsőhöz orvosi segítség kellett.

Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a terhesség, illetve a szülés volt olyan hatással a szervezetre, hogy megoldódtak a korábbi problémák. Hormonális szempontból egy terhesség és egy szülés hatalmas változás, nem biztos, hogy minden úgy áll vissza, ahogy előtte volt – és ez olykor éppen szerencsés fordulat is lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1815470434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása