Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Lehet-e alternatív módon gyógyítani az endometriózist?

2020. május 27. - nogyogyasznaplo

athletic-woman-concentrated-on-exercise-sr52zk7.jpgVannak, akik szentül hiszik, hogy minden betegségre van valami természetes megoldás, mások a gyógyszerekre, invazív beavatkozásokra, orvosi módszerekre esküsznek. Az igazság valahol középen van: nem lehet mindent puszta életmódváltással, vagy gyógynövényekkel gyógyítani, de van számos olyan betegség, amiknél ezek a próbálkozások is javulást hozhatnak. Szerencsére ilyen az endometriózis is.

Az endometriózis szó hallatán sokan egy rendkívül agresszív betegségre gondolnak. Ez igaz is lehet, de nem feltétlenül súlyos mindenkinél, vannak enyhébb esetek. Ezekben pedig nem feltétlenül kellenek hormontartalmú gyógyszerek, esetleg műtétek ahhoz, hogy a beteg állapota javuljon. Olykor elegendő az életmódváltás is.

Utóbbi akkor is előkerülhet, ha az endometriózis esetleg súlyosabb, ugyanis az egyéb kezelést mindig hasznos lehet kiegészíteni az életmódbeli javaslatok betartásával, így hatékonyabb tud lenni.

Mit értünk életmódváltás alatt?

  • Gyógytorna. Általános igazság, hogy a mozgás szinte bármilyen állapotban javulást tud előidézni. Nincs ez másképp akkor sem, ha endometriózisról beszélünk. A csikung tornát például kifejezetten javasolt alkalmazni a betegségben szenvedőknek, ugyanis nagymértékben képes enyhíteni a fájdalmakat, amikkel ez az állapot jár.
  • Diéta. A megfelelő étrend is hatásos lehet, ha a tünetek mérsékléséről van szó. Ez az étrend csökkenti a szervezetben az ösztrogénszintet, jellemzően vegetáriánus ételeket tartalmaz. A diétát szigorúan be kell tartani, hogy az elért eredmények tartósak legyenek. Sajnos nem fér bele a csalás, a „laza nap”, mert visszatérhetnek a tünetek.
  • Sport. A sport képes általános értelemben is javítani gyakorlatilag bármilyen beteg állapotán. Az endometriózisban szenvedők is enyhébben érzékelik a tüneteket, ha rendszeresen mozognak, ezért ez elengedhetetlen. Sportolni persze csak akkor lehet, ha ez a páciens számára nem fájdalmas, így előbb ezt az állapotot kell elérni, utána lehet az eredményeket fenntartani, vagy tovább javítani a rendszeres mozgással.

Ha reális akarok maradni, el kell mondanom, hogy a legtöbb esetben önmagában az életmódváltás valószínűleg nem lesz elég a gyógyuláshoz. Viszont tökéletes kiegészítése a gyógyszeres, vagy műtéti terápiának, ezért mindenképpen javasolt erre a pillérre is odafigyelni.

Ha még többet szeretnél tudni az endometriózisról, akkor a youtube csatornámon meg tudod nézni Dr. Balogh Bálint németországi szülész-nőgyógyász szakorvossal, endometriózis specialistával készült interjúmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr515717236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása