Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

5 jel, ami arra utal, hogy endimetriózisod lehet

2020. május 01. - nogyogyasznaplo

digestion-problem-woman-with-stomach-pain-after-eating-hands-women-holding-her-belly_t20_gjg1q3.jpgAz endometriózis nagyon sok nőt érint, ennek ellenére rendszerint évek telnek el, mire az első orvoshoz fordulástól eljutnak a pontos diagnózisig. Ennek legtöbbször az az oka, hogy az endometriózisnak nincsenek specifikus tünetei, vagyis amik jelentkeznek, azokból akár teljesen más probléma jelenlétére is lehet következtetni.

Mivel a hasról van szó, képbe kerül a gasztroenterológus, küldhetnek ultrahangra, esetlegleg MRI-re, sebészetre… és nem biztos, hogy találnak bármit, mert az endometrium szigetek lehetnek annyira kicsik, hogy nem látni őket a képalkotó eljárásokkal. Az évek telnek, a beteg állapota pedig egyre rosszabbodik, mire végre kiderül, mi a probléma. 

Hogy ez minél ritkábban fordulhasson elő, összeszedtük, milyen jelek mutatnak arra, hogy talán érdemes lenne a nőgyógyászatra is betérni:

  1. Ha a fájdalom a menstruáció során jelentkezik, majd utána elmúlik. Endometriózis esetén a fájdalmat az okozza, hogy az elburjánzott nyálkahártya a testben mindenhol ugyanúgy viselkedik, mint a méhben: menzesz idején leválik. Csakhogy, míg a méhből ki tud ürülni, máshonnan nem. Éppen ezért gyanús, ha mindig ebben az időszakban kínoznak a különböző fájdalmak – habár a sima menstruációs fájdalom bezavarhat.
  2. Nem normális, ha valakinek olyan fájdalmai vannak menzesz alatt, hogy nem tudja ellátni a mindennapi tevékenységeit. Az még oké, hogy adott esetben beveszünk egy fájdalomcsillapítót, de az már nem, ha minden hónapban táppénzre kényszerülünk a mensi miatt.
  3. Szex közbeni erős fájdalom. Egy egészséges, fiatal nőnek semmilyen fájdalmat nem kellene éreznie szex közben, főleg nem rendszeresen. Ha már inkább kerülöd az együttléteket, mert fájdalmasak, könnyen lehet, hogy ennek nyomós oka van – éppenséggel endometriózis is lehet.
  4. Vizelet és székletürítés közben érzett fájdalom is utalhat arra, hogy van ott valami, aminek nem kellene ott lennie – például egy kis endometriózis.
  5. Amennyiben egy egészséges, fiatal párnál látható ok nélkül marad el a gyermekáldás, szintén gondolhatunk endometriózis jelenlétére, amit esetleg nem sikerült korábbi ultrahangok alkalmával észrevenni. Egyébként igen gyakori, hogy éppen a termékenységi vizsgálatok során derül fény a betegségre.

Ha bebizonyosodik, hogy endometriózissal állsz szemben, nem kell kétségbeesni: a betegség többféle módon is kezelhető (állapottól függően), a változókor beköszöntével pedig magától visszaszorul, köszönhetően annak, hogy csökken az ösztrogénszint, ami fenn tudja tartani az állapotot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115607290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása