Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Mitől lehetnek elzáródva a petevezetékek?

2020. április 14. - nogyogyasznaplo

white-industrial-pipelines-need-plumbing-too_t20_e448qq.jpgNéha előfordul, hogy olyan párnál nem érkezik a baba, akiknél látszólag minden rendben van: a férfi spermaképe tökéletes, a nő ciklusai tankönyviek, van peteérés, hormonok rendben… és mégsem. Nem ritka, hogy ilyen esetekben kiderülnek olyan problémák, amik nem okoznak tüneteket a mindennapokban, ezért az ember nem is tudhat róluk addig, amíg kisbabát nem tervez.

Tipikusan ilyen szokott lenni az elzáródott petevezeték is: gyakran semmi nem hívja fel rá a figyelmet azon kívül, hogy nem jön a baba. Persze vannak esetek, amikor számítunk ilyesmire, mert például van egy ismert alapbetegség, ami okozhat elzáródást. Tény ugyanakkor, hogy egyéb rendellenesség nélkül is előfordulhat.

Miért is baj ez?

Mert fizikailag akadályozza a petesejt és a spermiumok találkozását, ezzel téve lehetetlenné a teherbeesést. A spermiumok a méh felől közelítenének, míg a petesejt a petefészekből vándorolna a petevezetőn át a méhbe, és valahol útközben kéne megtörténnie a nagy találkozásnak. Ha a petevezető elzáródik, ez nem történik meg: a petesejt az egyik oldalon ragad, a spermiumok a másikon.

Mi okozhatja a petevezetékek elzáródását?

Lehet valamilyen alapbetegség az ok, mint például az endometriózis, ami tipikusan hajlamos arra, hogy összenövéseket okozzon.  Lehet valamilyen sérülés, például korábbi műtétek miatt, de a leggyakoribb, hogy kismedencei gyulladás, vagy egy fel nem fedezett fertőzés okozza az elzáródást. 

Egy endometriózis esetében nyilván számítunk ilyesmire, de a korábbi sérülések, gyulladások sokszor nem ismertek, ilyenkor pedig meglepetésként ér a helyzet.

Van-e rá megoldás?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat ugyan finoman szólva nem a nők kedvence, de szerencsés esetben előfordul, hogy a vizsgálat során használt kontrasztanyaggal sikerül megnyitni a petevezetéket, és ezzel meg is oldódik a probléma. Hogy mennyi időre, azt viszont nem tudjuk megmondani: van, hogy nyitva is marad, van, hogy idővel újra elzáródik.

Ha viszont nem sikerül megnyitni a petevezetékeket, a lombik jelenti az egyetlen megoldást, mivel ez az egy módja van annak, hogy találkozhasson a petesejt és a spermium. Voltak és vannak próbálkozások a petevezetékek műtéti úton történő megnyitására, de ezeknek a sikere sajnos elmarad a várttól. A lombiknak köszönhetően viszont ez az állapot sem jelent meddőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6915607224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása