Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Miért vizsgálnak, ha tudjuk, hogy a páromnál van probléma?

2020. június 15. - nogyogyasznaplo

worried-couple-having-problems-in-bedroom-h2klt74.jpgAmikor egy pár szembesül azzal, hogy nem akar összejönni a várt terhesség, mindketten aggódnak amiatt, hogy vajon mi lehet a hiba, mennyire súlyos, és vajon megoldható-e. Amikor aztán akivizsgálás során fény derül valamilyen rendellenességre, gyakran azt hiszik, meg is van a probléma, nem kell tovább vizsgálódni, és kissé meglepetésként éri őket, hogy mégis.

A férfi spermavizsgálata az első, amit javaslunk elvégezni, mert gyors és fájdalommentes vizsgálat, aminek hamar van eredménye. Gyakori, hogy ha például itt kiderül, hogy nincs rendben a spermakép, a pár női tagja nem érti, neki miért kell mégis végigmennie a kivizsgálási procedúrán. Nos, azért, mert ettől még lehet probléma nála is. 

Előfordul, hogy a férfinál és a nőnél is van akadály

A termékenységi nehézségekkel küzdő párok mintegy 20 százalékánál mindkét félnél van valamilyen akadály. Ez minden 5. párt jelenti! Lehet azt gondolni, hogy nem csap ugyanoda kétszer a villám, és kicsi az esélye, hogy mindkét félnél gond legyen, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy bizony ez megtörténik, méghozzá az esetek ötödében.

Nem biztos, hogy csak ennyi

Sajnos azzal az eshetőséggel is számolnunk kell, hogy ha találunk is valamilyen problémát, nem biztos, hogy más nincs mellette. Ha például a hormonpanel kimutat egy magas prolaktin szintet, az okozhat termékenységi nehézségeket, de ettől még lehet például egy méhpolip is a képben, amivel szintén foglalkozni kell. 

Előfordul, hogy egyszerre több rendellenességgel állunk szemben, ezért óriási hiba lenne megállni, amint találtunk valamit. Ha egy másik akadályra nem derül fény, teljesen fölöslegesen várjuk a csodát a kezelés után, hiszen nem szűnik meg minden hátráltató tényező.

A siker érdekében

Ugyanakkor, ha valamilyen olyan eltérés derül ki legelőször, ami lehetetlenné teszi a természetes fogantatást, avagy nagyon csekély esélyt ad rá, és emiatt az inszemináció vagy lombik jön szóba az adott párnál, akkor is vannak további kötelező vizsgálatok, amiket feltétlen el kell végezni az orvosi segítség előtt. Gondoljunk csak bele: például a pár férfi tagjánál olyan gyenge a spermakép, ami andrológiai segítség mellett is inszeminációt tesz szükségessé, akkor ez előtt feltétlen tudnunk kell, hogy a hölgy petevezetékei átjárhatók-e egyáltalán. Hiszen, ha nem átjárhatóak, akkor hiába „lövöldözzük” az előkészített mintát a méhbe, szegény srácok nem fognak tudni tovább úszni, és nem fognak találkozni a petesejttel.

Bármennyire is kellemetlen elvégeztetni a vizsgálatokat, erre a procedúrára szükség van ahhoz, hogy a lehető legjobb esélyeket adjuk a kisbaba megfoganására és kihordására. Akár lombikkal, akár spontán fogan a terhesség, kell az ideális környezet ahhoz, hogy megtapadjon, és hogy a kihordással se legyenek gondok. Ezt pedig úgy tudjuk a legjobban biztosítani, ha minden lehetséges ismert akadályt felderítünk és felszámolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2415717290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása