Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Számít, kinél van probléma?

2021. március 30. - nogyogyasznaplo

kinelvan.jpegAmikor hosszú ideig elmarad egy párnál a gyermekáldás, hamar felmerül a kérdés, hogy vajon kinél van probléma, mi akadályozza a fogantatást. Sajnos általános hozzáállás, hogy a nő rohan a nőgyógyászhoz, a férfi pedig ül a babérjain: nehezen fogadja be a gondolatot, hogy a sperma minősége lehet probléma, és különben is, egy nőnél annyi mindennek kell klappolnia, annyi minden félrecsúszhat, jóval valószínűbb, hogy ott a gond. Nos, ez nem igaz.

Ami a statisztikát illeti, az esetek 40 százalékában a férfinél, 40 százalékában a nőnél, és 20 százalékában mindkét félnél van valamilyen akadálya a fogantatásnak. Vagyis ugyanakkora valószínűséggel lehet gond mindkét oldalon.

Van jelentősége annak, hogy hol van probléma?

Bizonyos szempontból nincs, néha azonban mégis számít. Mindkét félnél lehetnek olyan eltérések, amire van megoldás, és olyanok is, amikre sajnos nincs igazán hatékony kezelési mód. Szerencsére nem annyira fekete-fehér a helyzet, hogy azt mondhassuk, bárkinél is rosszabbak lennének az esélyek – ez csak a helyzet pontos ismeretével jelenthető ki.

Ugyanakkor a női oldalon lehet például nehezítő körülmény, ha olyan rendellenesség áll fenn, ami a terhesség megtartására is hatással van. A pajzsmirigyproblémák esetében például nemcsak a fogantatás lehet nehézkes, hanem a vetélések aránya is magasabb. Ilyen szempontból tehát nem mindegy, hogy pontosan mi a gond, hiszen a nő fogja kihordani a terhességet, így az ő szervezetében nyilvánvalóan több dolognak is rendben kell lennie. Mondhatjuk úgy is, hogy női oldalról nézve a történet nem áll meg a sikeres teherbeesésnél.

A lelki vonatkozás…

Az, hogy pontosan kinél vannak jelen a gyermekáldást akadályozó tényezők, lelkileg lehet fontos. Bár józan ésszel tudja az ember, hogy ebben senki nem hibás, hiszen senki sem tehet róla, az érintett félnek általában mégis nehezebb lelkileg, hiszen „miatta” kell küszködni, orvosi segítséget kérni. Ez óriási teher, és mivel a stressz is egy olyan tényező, ami befolyásolhatja a sikert, ez is lehet egy akadály.

Éppen ezért szerintem nagyon fontos a meddőség lelki vonatkozásával is foglalkozni, akár pszichológus segítségét kérni, ha szükséges, hiszen sok múlhat azon, hogy az érintettek mennyire kezelik jól a helyzetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016485502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása