Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Rossz a spermakép – milyen akadályokat jelent ez?

2020. október 12. - nogyogyasznaplo

illustration-of-sperm-and-egg-cell-w45axn8.jpgHa egy párnak azért nem sikerül a baba, mert a férfi spermaképe nem a legjobb, nem kell kétségbeesni: szerencsére többféle megoldásban is gondolkodhatunk, persze attól függően, hogy pontosan mi is a gond. 

Már korábbi posztban említettem, hogy vitaminokkal, életmódbeli változásokkal a spermakép valamelyest javítható, de ez nem az én hatásköröm, hanem egy andrológus kollégáé. Emellett persze ott vannak a különböző reprodukciós eljárások is, amikkel van esélyünk kompenzálni a hibákat. Hogy konkrétan melyik módszer lesz a befutó, az az adott helyzettől függ.

Mi az oka, ha nem megy természetesen?

A spermaképpel többéle probléma is lehet. Lehet alacsony a spermiumok száma, lehet rendellenes a mozgásuk, alakjuk, lehetnek lassúak, hiányozhat a hialuronsav megkötő képességük, lehet gond az ondó mennyiségével, kémhatásával… hosszan lehetne folytatni a sort.  

Ma már nagyon kevés a lehetetlen helyzet – még akkor is lehet baba, ha az ejakulátumban konkrétan nincs élő spermium, ugyanis herebiopsziával közvetlenül a herékből nyerhető. Sajnos előfordul olyan is, hogy nem tudunk segíteni, de ez szerencsére egyre ritkább. 

Ha a spermiumok száma alacsony, vagy lassúak, a lombik azért lehet jó lehetőség, mert elkerül egy csomó lehetséges akadályt. Nem kell a srácoknak megtenniük az utat a petesejtig, odarakjuk őket közvetlenül melléjük, „csak” annyi a dolguk, hogy megtermékenyítsék, aztán együtt fejlődjenek tovább.

Ha sikerült a megtermékenyítés, nyert ügyünk van?

Sajnos nem, ugyanis gyenge minőségű sperma esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fejlődés spontán leáll, mint normál esetben. Mindig a petesejtek szerepét hangsúlyozzák a fogantatás kapcsán, de a spermium minősége is fontos abból a szempontból, hogy egészségesen fejlődő embrió alakuljon ki. Ha ebbe valami hiba csúszik, legtöbbször magától leáll a folyamat, és a terhesség vagy távozik a következő menstruációval, vagy üres marad a petezsák, de az is lehet, hogy később hal el az embrió.

Mindezt nem azért hangsúlyozom, hogy elvegyem a reményt a babára váró pároktól, de szerintem fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen rizikói, buktatói vannak a helyzetnek, amiben benne van. Sokkal rosszabb, amikor az ember tévhitekre alapozva éli bele magát a sikerbe, aztán csalódik – jobb mindenre felkészülni

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316236136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása