Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Hogyan gátolhatja egy méhpolip a teherbeesést?

2020. június 01. - nogyogyasznaplo

surfing_octopus_2.jpgVan olyan szerencsés helyzet, amikor nem akadályozza. Ilyenkor általában kisebb méretű polipról beszélünk, és/vagy olyan helyen van, hogy éppen nincs útban a beágyazódó sejtcsomónak. De sajnos ez nem mindig van így. A termékenységi vizsgálatok során nem ritka, hogy polip jelenlétére derül fény a méhben, ezzel pedig feltételezhetően meg is van a sikertelen próbálkozások oka. 

A polip ugyanis okozhat meddőséget, bár szerencsére nem véglegesen.

Mi az a méhpolip?

A méhpolip a méh nyálkahártyájának egy jóindulatú kitüremkedése, nagyon ritka, amikor rosszindulatú sejteket mutatnak ki benne. Panaszokat számos esetben egyáltalán nem okoz, legfeljebb szex utáni pecsételgetés, vérezgetés, erős menstruáció fordulhat elő miatta. De nem ritka, hogy ennyi sincs, és csak akkor derül ki, hogy jelen van, amikor az érintett nő egy ideje nem esik teherbe, avagy terhességei rendszeresen vetéléssel végződnek.

Ultrahanggal lehet diagnosztizálni, de nem mindegy, mikor nézzük: menzesz előtt közvetlenül elbújhat a megvastagodott nyálkahártyában, de a menstruáció után közvetlenül, amikor a legvékonyabb a nyálkahártya a ciklus során, jól láthatóvá válik.

Vannak emberek, akik kifejezetten „polipos típusok”, azaz jellemző náluk, hogy akár több szervnél is kialakul ilyen elváltozás. Genetikai halmozódás is megfigyelhető, vagyis, ha a felmenőink közül valaki küzdött ezzel, nagyobb rá az esély, hogy nálunk is lesz ilyen gond.

Hogyan okoz ez problémát?

Gyakorlatilag fizikai akadályt képez: torzítja a méh üregét, útban van, befolyásolja a nyálkahártya szabályosságát, így szinte lehetetlenné teszi a beágyazódást. Az egyetlen megoldás a problémára, ha a polipot eltávolítjuk, amit hysteroscopiával végzünk, altatásban. Ha a polip eltűnik, akkor általában elhárul az akadály a teherbeesés elől is.

Tudni kell ugyanakkor, hogy a polip hajlamos kiújulni, ezért véglegesen nem dőlhetnek hátra az érintettek: bármikor megjelenhet újra. Viszont így, hogy már tudunk róla, lehet rendszeresen, célzottan ellenőrizni, és léphetünk azonnal, ha kell. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615717240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása