Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Felelős lehet-e a fogamzásgátló a meddőségért?

2019. október 08. - nogyogyasznaplo

oac_4.jpg

Nem lehet nem észrevenni, hogy milyen sok pár küzd azzal a problémával, hogy nem akar magától jönni a baba, én pedig a munkámból adódóan jó néhánnyal találkozom. Szerencsére ma már nagyon eredményesek a meddőségi kezelések, és az esetek többségében találunk megoldást a helyzetre.

Hogy mitől van ma több meddő pár, mint korábban, annak rengeteg oka lehet. Sokan állítják – nem az orvosok, inkább a közvélemény –, hogy az éveken át szedett hormonos fogamzásgátlók borítják fel annyira a szervezet normál működését, hogy ez lesz a vége. Ez azonban legjobb tudomásunk szerint nem igaz.

Már csak azért sem, mert az esetek felében a férfiaknál van a probléma, márpedig a hormonális fogamzásgátlót a nők szedik. Ráadásul rengeteg nő van, akik évekig alkalmazzák, majd minden gond nélkül teherbe esnek, amikor szeretnének. 

Nem olyan sok hormon, mint gondolnánk 

Érthető ugyanakkor a feltételezés, hiszen laikus szemmel valóban nehéz elhinni, hogy a hosszú ideig szedett hormonális készítmények semmilyen kárt nem okoznak.

Csakhogy a mai fogamzásgátlókban jóval kevesebb hormon van, mint azt a többség gondolja. Egészen minimális adag, ami hamar ürül, ezért is kell a bogyót minden nap bevenni ahhoz, hogy biztonságos védelmet nyújtson. Közel sem „esznek meg” a nők tehát olyan rettenetes mennyiségű hormont, mint azt sokan hiszik. 

Csak átmenetileg lehet akadály

Tény ugyanakkor, hogy a fogamzásgátló szedése megzavarhatja néhány hónapra a ciklust. Nem törvényszerű, de előfordul, hogy a tabletta szedésének abbahagyását követően sokat várat magára az első menstruáció, rendszertelen lesz a ciklus, túl sűrűn, vagy épp túl ritkán jön meg a menzesz, esetleg elmarad, kitolódik.

Fontos, tudni, hogy nagyjából 6 hónapig ez normálisnak számít! Nem kell megijedni, semmi kóros folyamat nem valószínűsíthető ilyenkor. Egyszerűen arról van szó, hogy a rendszer működését évekig blokkoltuk a tablettával, és idő kell a szervezetnek, amíg felveszi a fonalat. Orvosi szaknyelven ezt post pill amenorrheának nevezzük.

Az igaz, hogy a post pill amenorrhea átmenetileg akadályozhatja a teherbeesést, hiszen rendszertelen ciklussal, vagy menstruáció nélkül jóval nehezebb a dolgunk. De az akadály semmiképpen sem áll fenn hosszútávon, csakis abban a néhány hónapban hátráltathat, amíg beáll a ciklus. 

Ha a gólya ezután sem akar kopogtatni, annak valami más oka van. De 1 évig nem kell kétségbeesni, egészséges pároknál, normál körülmények között is teljesen rendben van, ha 1 év alatt jön csak össze a baba.

Ha korábban volt probléma, szükség lehet vizsgálatra

Más a helyzet akkor, ha a fogamzásgátló szedését megelőzően voltak ciklusproblémák. Ezek ugyanis nem oldódnak meg a tablettának köszönhetően, az csupán elnyomja, elfedi a tüneteket. Amint leteszi a gyógyszert az érintett, a gondok visszatérhetnek.

Ha tehát nem volt minden rendben korábban, javasolt egy nőgyógyászati kivizsgálás!

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715209474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása