Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Elzáródott petevezeték – meg lehet nyitni?

2020. november 02. - nogyogyasznaplo

petevezetek.jpegPetevezeték átfúvás – így nevezik a köznyelvben azt, amikor a termékenységi vizsgálatok során ellenőrzik, hogy valakinek átjárhatók-e a petevezetékei. Ez a kifejezés egy kicsit arra utal, hogy ha nem is átjárhatók, az átfúvás után majd azok lesznek, tehát a probléma meg is oldódik. Nos, sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, habár tényleg létezik olyan, hogy a vizsgálat következtében megnyílik az egyik, vagy mindkét petevezető.

Az átfúvás nem is átfúvás

A tévedések ott kezdődnek, hogy nem szó szerint átfúvásról beszélünk, hanem inkább arról, hogy kontrasztanyagot juttatunk a területre, hogy lássuk, az akadálytalanul eljut-e a petefészkekig. Ha igen, akkor minden rendben, átjárhatók a petevezetékek. Ha nem, akkor a folyadék el fog akadni. Ez pedig feszítő, görcsös érzéssel jár, ezért nem éppen ez a legkedveltebb vizsgálat a sorban.

Átfúvás helyett tehát inkább átmosásról beszélhetünk, ha mindenképpen ilyen kifejezést szeretnénk használni. Azt viszont fontos leszögezni, hogy az elsődleges cél a diagnosztika, és nem az, hogy ezzel megnyissuk a petevezetőt, mert sajnos korántsem általános, hogy ez megtörténik. Ha mégis, akkor persze örülünk neki.

Van, hogy tényleg megnyílik

A vizsgálat során a kontrasztanyagot viszonylag nagy nyomással juttatjuk a méhbe, ahonnan tovább halad a petevezetők felé. Emiatt a nyomás miatt, ha nem nagy az elzáródás, elképzelhető, hogy megnyílik, és ezzel lényegében meg is oldottuk a problémát, ami a fogantatás elmaradásához vezetett.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha ez a szerencsés fordulat be is következik, nem tudjuk, hogy meddig lesz a petevezető nyitva. Jó esély van rá ugyanis, hogy újra össze fog tapadni előbb vagy utóbb. Éppen ezért javasoljuk, hogy ha ilyen történik, a pár használja ki a helyzetet, jól időzítve próbálkozzanak, mert elképzelhető, hogy most összejön, ami eddig nem. De lehetséges, hogy csak néhány hétig vagy hónapig lesz nyitott a lehetőség, ez teljesen egyénfüggő.

A kérdésre a válasz tehát, hogy igen, bizonyos esetekben meg lehet nyitni az elzáródott petevezetéket, de sajnos ez ritkán sikerül, inkább csak diagnózist nyerünk az eljárással.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr816258572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása