Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Hátrahajló méh és teherbeesés: tényleg nehezebb lesz így a dolgom?

2020. október 22. - nogyogyasznaplo

gray1161.png

A rendeléseim során rengeteg tévhittel találkozom a női test működésével kapcsolatban, amik annyira beleivódtak a köztudatba, hogy sokan tényként kezelik őket. Egy jó példa erre a hátrahajló méhet érintő állítások sokasága, amelyek nem, vagy csak nyomokban tartalmaznak igazságot. Arra mindenesetre nagyon jók, hogy a frászt hozzák a fiatal nőkre a későbbi gyermekvállalás szempontjából.

Mert mit is tudnak az emberek a hátrahajló méhről? Vagy semmit, vagy semmi jót. És sajnos erre még sok idősebb orvos kolléga is rákontráz: nehezebb lesz a teherbeesés, ha terhes lesz egyáltalán; nem fog tudni természetes úton szülni, nagyobb a vetélés kockázata. 

Van egy jó hírem: önmagában az, hogy valakinek hátrahajló a méhe, nem jelent problémát, sem a teherbeesésben, sem pedig a baba kihordásban vagy a szülésben.

Mi az a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh azt jelenti, hogy a méh dől hátrafele, a végbél irányába a méhszáj pedig nem lefele, hanem előrefele néz. Legtöbb esetben veleszületett tulajdonságról van szó, de szerzett is lehet, ha például egy terhesség-szülés következtében megnyúlnak a méhet tartó szalagok. A nők mintegy 20-25 százalékát érinti a jelenség, sima nőgyógyászati vizsgálat útján szokták észrevenni.

Hogyan okozhat(na) problémát?

Ami pedig a velejáró hátrányokat illeti: nincsenek. Semmilyen tudományos bizonyítékunk nincs rá, hogy valóban nehezebb lenne teherbeesni pusztán azért, ha valakinek hátrafelé hajlik a méhe. Sőt, rengeteg ellenpélda van, akik kifejezetten könnyen teherbe estek így is. A vetélés sem gyakoribb ebben az állapotban. 

Az viszont igaz, hogy ha valamilyen korábbi gyulladás, fertőzés miatt hajlik hátra és lenőtt a méh, és az említett probléma összenövéseket is okozott, akkor valóban lehet nehezített a fogantatás – de ez már az összenövések miatt van, nem önmagában a méh helyzete miatt. 

A szülés tekintetében sincs ok aggodalomra, ugyanis a méh rengeteget változik a várandósság alatt: többszörösére nő, illetve helyezkedik is. Vagyis mire szülésre kerülne a sor, tökéletes szögben fog állni a méhszáj, emiatt nem kell aggódni.

+1 titkos tipp:

Ha valakinek hátrahajló méhe van, és babát szeretnének, akkor valamiféle hason fekvő figurában fejezzék be a szerelmeskedést (legyen az akár, hogy a nő hasal, vagy négykézláb helyzetben van, avagy ezek variáció), mert így a hátrahajló méh, picit kiegyenesedik, és a méhszáj jobb helyzetbe kerül, „könnyebb dolguk van” a spermiumoknak. Természetesen ezt egyetlen tudományos tény se támasztja alá, de egy próbát megér

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416246150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása