Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Szokások, amik gátolhatják a teherbeesést

2020. március 16. - nogyogyasznaplo

millennial-pretty-girl-with-unusual-dyed-hairstyle-smoking-cigarette-in-amusement-park-at-night-blue_t20_3wb622.jpgLeszögezném az elején, hogy egy teljesen egészséges párnál, ahogy egyik félnek sincs gondja a termékenység terén, kevés olyan életmódbeli szokás van, amik tartósan gátolhatják a teherbeesést. Ha a spermakép rendben van, van peteérés, nincsenek eltérések a méhben, nyitottak a petevezetők, nincs fertőzés, nincs betegség vagy genetikai probléma és semmi akadályozó tényező, akkor a terhesség előbb-utóbb létre fog jönni – 35 év alatt 85 százaléknak egy éven belül.

Ugyanakkor nem árt, ha odafigyelünk pár dologra az életünkben, különösen azok, akik valami miatt egyébként is nehezített pályán mozognak. Akár férfi, akár női oldalon van a probléma, az életmód tud javítani, vagy éppen rontani a helyzeten.Ezeket kerülje el, aki babát szeretne:

 

Drog, alkohol, dohányzás.

Igen, ez elvileg egyértelmű, de nagyon sokan vannak úgy vele, hogy majd leteszik a cigit, amikor már muszáj, mert úton a baba, meg egy pár pohár valami nem fog megártani, hiszen még nincs is terhesség. Ez azonban nem teljesen igaz: az alkohol és a dohányzás is károsítja például a spermákat, terheli a szervezetet. A terhesség ideális körülmények között, egészséges szervezetben szeret létrejönni, és minél inkább romboljuk a saját egészségünket, annál távolabb kerülünk az ideális állapottól.

Szauna, jakuzzi, termálfürdő.

Terjeng a köztudatban, hogy ezek okozhatnak gondot, de kevesen tudják, hogy pontosan miért. Nos, azért, mert a magas hőmérséklet nem igazán tesz jót a spermiumoknak. Nem egy-egy alkalomról van szó, de aki rendszeresen szaunázik, vagy áztatja magát jakuzziban, az már valószínűleg hozzájárul ahhoz, ha a spermakép nem az igazi.

Túl gyakori együttlét.

Azt hinné az ember, hogy ha kisbabát szeretne, akkor az a legjobb, ha „mindent bele” alapon a lehető legtöbbet van együtt a párjával, akár naponta többször is. Ez viszont tévhit. A spermiumoknak idő kell ahhoz, hogy újra tudjanak termelődni, és ha túl gyakran ürül a készlet, kevesebben lesznek, így rosszabbak az esélyek a megtermékenyülésre. Célravezetőbb, ha a pár csak kétnaponta van együtt a babaprojekt idején.

Stressz, túlhajszoltság.

Igen, tudom, mondani könnyű, hiszen dolgozni kell, és a környezetét sem kapcsolhatja ki az ember. Érdemes viszont megpróbálni csökkenteni a stresszt, amennyire lehetséges, vagy bevezetni különböző technikákat az ellazulásra, feszültség oldására. Vitaminokkal is feltölthetjük a szervezetet, hogy ideális környezetet teremtsünk a babához.

Passzív életmód.

Számtalanszor találkozom a nők részéről azzal a hozzáállással, hogy a babatervezési időszakban felhagynak a mozgással. Már nem járnak el futni, edzeni, nem sportolnak, mert HA megtapad a baba, nehogy ártsanak neki a megerőltetéssel. Ez teljesen szükségtelen óvatoskodás, sőt, inkább ártalmas. Egy egészséges terhességnek semmi baja nem lesz a sporttól, ugyanakkor a mozgás is hozzájárul ahhoz, hogy mi magunk egészségesek legyünk, ami a babának mindenképpen jó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2915470482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása