Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Időhöz kötött termékenységi vizsgálatok – mikor végzik és miért akkor?

2020. június 17. - nogyogyasznaplo

calendar-appointment-pcsu4xf.jpgVannak bizonyos vizsgálatok a termékenységi kivizsgálásban, amiket nem mindegy, hogy milyen időpontban végzünk. Ennek az az oka, hogy a női ciklus során folyamatosan változnak a hormonszintek, a méh nyálkahártyája, és nem mindig ugyanazt a képet kapjuk. Ami például a ciklus elején normális, az a végén már nem feltétlenül az, ezért nagyon sok múlik az időzítésen.

A nyálkahártya viselkedése

A menstruációs vérzés amiatt van, hogy a ciklus során megvastagodott méhnyálkahártya hormonális hatásokra lelökődik. Ebből kifolyólag közvetlenül menzesz után a nyálkahártya vékony, előtte viszont vastag, hiszen a ciklus során folyamatosan épül. 

A kivizsgálásnak része egy alapos ultrahangvizsgálat, melynek során többek közt olyan rendellenességeket keresünk a méhben, amik fizikai akadályai lehetnek a beágyazódásnak. Ilyen például a mióma vagy a polip. Ha ezt az ultrahangot a menstruáció előtt végezzük el, a ciklus második felében, akkor a megvastagodott nyálkahártyábanelbújhat a keresett elváltozás, így nem biztos, hogy észrevesszük. 

Éppen ezért, ezt az ultrahangot a menzesz utánra szoktuk időzíteni, amikor a nyálkahártya a legvékonyabb a ciklus során, így jó eséllyel vesszük észre a rendellenességeket.

Ugyanilyen fontos a ciklus második felében végzett ultrahang vizsgálat is, amikor pont arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire tud megvastagodni a méhnyálkahártya. Ha túl vékony marad, az akadályozhatja a beágyazódást.

A hormonok változása

Ahogy említettem, a hormonszintek is folyamatosan változnak, ezek szabályozzák ugyanis a ciklust. Ahhoz, hogy tudjuk, rendben működik-e minden, kell egy hormonpanel a ciklus elején, a 3-5. nap között, illetve egy a 21. nap körül (de ez az ovuláció időpontjától függően változhat valamennyit). 

Az időpontok betartásával láthatjuk, hogy végbemennek-e azok a hormonváltozások, amiknek kell egy ciklus során, azaz rendben működik-e a ciklus, van-e peteérés, szépen épül-e utána a nyálkahártya, rendben termelődik-e minden hormon, ami kell egy létrejövő terhesség megtartásához.

Ezeknél a vizsgálatoknál vannak nehézségek, például egy teljesen rendszertelen ciklus esetén, de ilyenkor sem lehetetlen a lehető legjobban időzíteni. Ilyenkor inkább azt tanácsolom az érintetteknek, hogy mielőtt (az ehhez hasonló) internetes tanácsok alapján saját ötlet szerint vezérelve jelentkeznének be vizsgálatokra, inkább egyeztessenek nőgyógyászukkal, hogy figyelembe véve az így-és-így rendszertelen ciklust: mikor lenne a legjobb?

Csak így kapunk reális képet a helyzetről.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515717292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása