Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

A túlsúly tényleg lehet akadálya a teherbeesésnek?

2020. június 10. - nogyogyasznaplo

obese-woman-consulting-about-eating-disorder-9stgrvm.jpgNagyon sokszor találkozom azzal a feltételezéssel, hogy a túlsúlyos nők nehezebben esnek teherbe a karcsúbb társaiknál. Mondanám, hogy ez nem igaz, de nem alaptalan az állítás, van benne némi igazság. Úgy talán helyesebb, hogy a túlsúly nem függ össze közvetlenül a teherbeeséssel.

Van igazságalapja

Ahogy említettem, az állítás nem teljesen téves, de nem maguk a pluszkilók okozzák a fogantatási nehézségeket. Azokban az esetekben, ahol egy túlsúlyos nőnél nem akar létrejönni a terhesség, a kilók száma általában tünet. Mégpedig valami olyan probléma tünete, ami képes egyebek mellett meddőséget is okozni, ha nem derül rá fény és nem kezelik.

Szó volt már korábban néhány ilyen rendellenességről: PCOS, inzulinrezisztencia például állhat a háttérben, esetleg a pajzsmirigy nem megfelelő működése is. Mindegyik esetben arról van szó, hogy a hormonok nem úgy működnek, ahogy kellene nekik, ezért számos szempontból felborítják a szervezet működését. Ilyenkor van az, hogy nem fogan meg a várt baba, ahogy jó néhány esetben azt is ilyesmi okozza, hogy valaki már attól is hízobese-woman-consulting-about-eating-disorder-9stgrvm.jpgik, ha csak ránéz egy szelet pizzára. Hiába sportol és étkezik egészségesen, nemhogy a fogyás nem megy, hanem továbbra is hízik.

Maga a túlsúly nem okoz teherbeesési nehézségeket

Önmagában az, hogy valakin van kisebb vagy nagyobb fölösleg, nem gátló tényező. Valószínűleg mindannyian látunk rá példát a saját környezetünkből is, hogy nem csak cérnavékony nőknek születik gyerekük. Ha egy túlsúlyos nőnél nem jön a baba, ott ugyanúgy elkezdjük keresni az okokat, mint a vékonyaknál, mert biztos, hogy valami más az oka. Az persze előfordul, hogy ha ezt sikerül megtalálni, és hatékonyan kezelni, akkor mintegy mellékhatásként a súlyprobléma is megszűnik.

Kedves túlsúlyos hölgyek, véletlenül se gondoljátok, hogy kilóitok okozzák a problémát! Biztos, hogy nem ez az oka a sikertelenségnek, de lehet, hogy valami olyasmi van mögötte, ami a fölösleget is okozza. Nem szabad beletörődni, hogy „biztos azért nem esek teherbe, mert kövér vagyok”, mert így megfosztjátok magatokat a lehetőségtől, hogy fény derüljön a valódi problémára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7415717254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása