Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

COVID-19 és terhesség

2020. március 18. - nogyogyasznaplo

covid2.jpgNagyon sok kismama kérdezi, hogyan hat a koronavírus (COVID-19) mind rá, mint a kis pocaklakóra. Extrém kevés adatunk van ahhoz, hogy ezt a gyakori kérdést bizonyítékok alapján (evidence-based) megválaszoljuk. Nézzük az eddigi ismeretinket

Mivel ez egy új vírus, nagyon kevés tudásunk van a várandósságra kifejtett hatásáról. Ezen a pontos a szakértők úgy gondolják, hogy a terhes nőknél ugyanolyan valószínűséggel, vagy talán gyakrabban jelentkeznek a koronavírus-fertőzés tünetei, mint a nem terhes embereknél. Jelenlegi információink szerint ezek a tünetek enyhék vagy középsúlyosak, mint ahogyan igaz ez ebben a korosztályban a nem várandós nőkre (és férfiakra) is.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a COVID-19-cel fertőződött terhes nőknél nem kell magasabb rizikóval számolni vetélés, magzati fejlődési rendellenességek vagy más komplikációk tekintetében. Más koronavírusok – például a SARS és a MERS – adatai alapján az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kollégium (ACOG) megjegyzi, hogy a COVID-19-et elkapó terhes nőknél nagyobba rizikó bizonyos szövődmények tekintetében, például növekszik a koraszülés kockázata, azonban ezek az adatok rendkívül korlátozottak, és a fertőzés nem lehet a koraszülés közvetlen oka.

Egy 9, COVID-19-cel fertőzött és tüneteket mutató terhes nőt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy egyikük gyermekére sem volt hatással a vírus. Nem volt kimutatható a vírus sem a magzatvízben, sem az újszülöttek torkában, sem az anyatejben. A fertőzés magzatra történő átjutásának a kockázata nagyon alacsonynak tűnik, és nincs bizonyíték az anyai COVID-19 fertőzés okozta magzati fejlődési rendellenességekre vagy másra.

 

Milyen hatása van a koronavírus-fertőzésnek a várandós nőkre?

Várandós nők koronavírus fertőzése nem tűnik súlyosabbnak, mint az átlag populációé. Viszont mivel ez egy új vírus, még nem tisztázott, hogy miként érintheti a kismamákat. Várható, hogy a terhes nők túlnyomó többsége csak enyhe vagy középsúlyos megfázásos/influenza-szerű tüneteket tapasztal.

A súlyosabb tünetek, például a tüdőgyulladás gyakoribb az idős embereknél, akiknek gyengébb az immunrendszerük vagy krónikus betegségekben szenvednek. Jelen pillanatban nem tudunk olyan várandós asszonyról, aki koronavírus fertőzés kapcsán vesztette volna életét.

Viszont terhesen sokkal kiszolgáltatottabb vagy elkapni a fertőzést, mint a nem terhes nők.


Mi lesz a babámmal, ha én megfertőződök?

Mivel ez egy nagyon új vírus, csak most kezdjük megismerni. Nincs bizonyíték a vetélés fokozott kockázatára. Hasonlóan nincs bizonyíték arra, hogy a vírus terhesség alatt átterjedhet a fejlődő magzatra (ezt vertikális átvitelnek nevezzük). Ezért valószínűtlennek tekinthető, hogyha fertőződsz a COVID-19-cel, az magzati rendellenességeket okoz.

Kínában néhány koronavírusos tüneteket mutató édesanya gyermeke koraszülött lett. Nem világos, hogy ezt a koronavírus okozta, vagy az orvosok döntöttek a terhesség korai lezárása mellett, mert a nő rosszul volt. 

 

Császármetszés vagy hüvelyi szülés?

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely szerint nem lehet hüvelyi úton szülni, vagy hogy a császármetszés biztonságosabb lenne, ha koronavírusra gyanús vagy, avagy megerősített koronavírus-fertőzésben szenvedsz.

Azonban, ha a légzési státusz megköveteli a sürgős szülést, császármetszés végzése javasolt.

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koronavírus-fertőzésre gyanús, vagy megerősített vajúdó asszony ne részesülhetne epidurális- vagy spinális érzéstelenítésben. Ugyanakkor a szülészeti fájdalomcsillapításra is használt gáz („kéjgáz”) fokozhatja a vírus aeroszolizálódását és terjedését, ezért még a szülés korai szakaszában érdemes megbeszélni szülész orvosoddal és a szülésznővel a szóba jöhető fájdalomcsillapítási lehetőségeket. 

 

Szülés után a babámmal maradhatok, ha koronavírus-fertőzésre gyanús, avagy megerősített vagyok?

Igen, ha szeretnél. Amennyiben az újszülött jól van, és nem igényel neonatológiai ellátást, együtt maradhattok a szülés után.

Van néhány jelentés Kínából, ami azt javasolja, hogy a megerősített koronavírus-fertőzött anyát 14 napig szeparálják az újszülöttől. Ugyanakkor ennek potenciális negatív hatása lehet a szoptatásra és a kötődésre.

A személyre szabott gondozás érdekében át kell beszélni az előnyöket és a hátrányokat a családdal és az újszülöttet kezelő neonatológussal (csecsemőgyógyásszal) együtt. 

Szoptathatom a babámat, ha koronavírus-fertőzésre gyanús, vagy megerősített vagyok?

Igen. Jelen pillanatban nincs bizonyíték arra, hogy a vírus megjelenik az anyatejben, ezért úgy gondolják, a szoptatás jól ismert előnyei meghaladják a koronavírus anyatej útján történő terjedés esetleges kockázatait.

Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért a szoptatás fő kockázata az édesanya és újszülöttje közti közeli kapcsolat, ami a csecsemő – szülés utáni – fertőződéséhez vezethet.

A szoptatás előnyeit és hátrányait mérlegelő megbeszélésben részt kell vennie rajtad kívül a családodnak, a szülészednek és a csecsemőgyógyásznak is.

Ha a szoptatást választod, az alábbi óvintézkedések javasoltak:

  • Moss kezet, mielőtt megérinted a csecsemőt, a mellszívót vagy a cumisüvegeket
  • Próbáld kerülni a köhögést és a tüsszentést a szoptatás alatt
  • Fontold meg a maszk viselését a szoptatás alatt – amennyiben elérhető
  • Minden használat után kövesd a mellszívó tisztítására vonatkozó szabályokat
  • Vedd fontolóra, hogy megkérsz valakit, aki megeteti a lefejt anyatejjel a babád

Ha a lefejt anyatejes-, vagy tápszeres táplálást választod, javasolt szigorúan betartani a sterilizációs irányelveket. Ha a kórházban fejed le az anyatejet, mindenkinek saját mellszívót kell használni.

 

Ez az útmutató változhat a vírusról való ismereteink bővülése esetén.

Forrás és további naprakész információk: The RCOG, Royal College of Midwives and Royal College of Paediatrics and Child Health

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4515532282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása