Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Tünetmentes fertőzés is okozhat meddőséget

2020. június 12. - nogyogyasznaplo

worried-supporting-husband-comforting-supporting-h-hklf3xa.jpgAmikor egy párnál régóta várat magára a gólya, sokszor megijednek, hogy valami komoly gond lehet a háttérben – hiszen mi másért ne sikerülne? Nos, ami azt illeti, néha nagyon egyszerűen kezelhető, mondhatni banális dolgok okoznak nehézséget a teherbeesésben. Mint például egy tünetmentes helyi fertőzés. 

A termékenységi vizsgálatoknak része a hagyományos nőgyógyászati vizsgálat is, melynek során tenyésztést végzünk. Nem ritka, hogy ezen a ponton meg is van a probléma lehetséges forrása: a tenyésztésworried-supporting-husband-comforting-supporting-h-hklf3xa.jpg fertőzést mutat ki. Olyan fertőzést, aminek eddig semmilyen jele nem volt, ezért az érintett nem is tudta, hogy beteg. De ahhoz elég volt, hogy ne tudjon megfoganni a várt baba.

Mit szűrünk ilyenkor?

A vizsgálat során a klasszikus hüvelyváladék tenyésztésen túl az úgynevezett STD (sexual transmitted disease - nemi úton terjedő betegségek) kórokozók vizsgálatát is elvégezzük. Utóbbiak az igazán veszélyesek, mert idővel a petevezetékeknél is problémát okozhatnak. A legismertebb STD kórokozó a chlamidia, de ide tartozik a neisseria, ureaplasma, mycoplasma is.

Amennyiben találunk valamilyen fertőzést, azt mindenképpen kezelni kell, lehetőség szerint antibiotikum-rezisztencia alapján megválasztott gyógyszerrel, a maximális hatékonyság érdekében. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a labor azt is megmondja, hogy melyik a leghatásosabb antibiotikum az adott betegség esetén. 

Fontos a kontroll

Ezzel lehet a legbiztosabbra menni, de még így is előfordulhat, hogy nem sikerül elsőre kiirtani az összes kórokozót, és ismételt kezelés szükséges. A kontroll elengedhetetlen, mert ezek a fertőzések általában régen fennállnak, és a kórokozók (tulajdonságaik miatt) a nehezen kiebrudalhatók közé tartoznak.

Nem mindegy azonban, mikor végezzük el az ellenőrzést. Ha túl hamar, akkor ál-negatív eredményt kaphatunk, ami azt jelenti, hogy a kórokozók jelen vannak még, csak kevesebben, és még nem lehet őket kimutatni, de gyorsan elszaporodnak újra. A kontrollvizsgálatot ezért a kezelés végét követően legalább négy héttel később kell elvégezni. A terápiát addig kell ismételni, amíg teljesen negatív eredményt nem kapunk. 

Minden fertőzés esetén felmerül a férfi kezelésének kérdése. Erre nem mindig van szükség, csak akkor, ha ő is elkapta a fertőzést, amit külön vizsgálni kell. Ha a nő pozitív, a férfi is mehet vizsgálatra, amennyiben nála nem mutatható ki a fertőzés, kezelni sem kell.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2915717288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása