Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Miómám van – mire számíthatok, ha gyermeket szeretnék?

2020. június 05. - nogyogyasznaplo

rapid-pregnancy-test-with-negative-result-in-woman-lzxqsdz.jpgA mióma nem olyan ritka elváltozás a méhben, azonban számos kellemetlenséget tud okozni – köztük sajnos azt is, hogy az érintett nő nem tud teherbe esni, amikor szeretne. Ami azt illeti, a miómának kifejezetten szokása a termékeny években megjelenni, ezért nagy arányban érintettek fiatal nők, akiknél bizony jó eséllyel fog gondot okozni a fogantatásban.

Mi is az a mióma?

A mióma tulajdonképpen egy daganat, ami jóindulatú, és nagyon eredményesen kezelhető. Nem egészen tudjuk, hogy mitől alakul ki, de gyanítjuk, hogy az ösztrogénhez lehet köze. Ezt az támasztja alá, hogy főként a termékeny években jellemző a megjelenése. Ezen kívül genetikai hajlam is megfigyelhető, ugyanis szokott lenni családi halmozódás.

A túl sok ösztrogén hatására a méh simaizomsejtjei elkezdenek burjánzani, és tulajdonképpen ez alkotja a miómás göböket. Tüneteket nem mindig okoz, ezért gyakran éppen az derít fényt a problémára, hogy nem sikerül a teherbeesés, ezért termékenységi vizsgálatokat indít a pár.

Amennyiben mégis vannak tünetek, azok alhasi görcsök, illetve bő menstruációs vérzés formájában szoktak jelentkezni.

Nem minden mióma okoz gondot

A miómák többféleképpen helyezkedhetnek el. Vannak extrém, átlagostól eltérő esetek, de az alábbi három típus jellemző:

  • a méh falából kifelé lóg
  • a méh falában van
  • a méh falából befelé türemkedik.

Teherbeesés szempontjából az utóbbi szokott problémás lenni, mert fizikai akadályt képez, kvázi egy pukli van a méhfalon, így nem tud beágyazódni a megtermékenyített petesejt, illetve ha esetleg beágyazódik, nem sokkal később vetélés formájában lelökődik. A többi csak akkor gond teherbeesés szempontjából, ha túl nagyok.

Jól kezelhető

Mióma esetében a jó hír az, hogy nagyon könnyen lehet kezelni, így véletlenül sem jelent végleges meddőséget. Szóba jöhet gyógyszeres terápia, de műtéti úton is el lehet távolítani. Hogy éppen melyik eshetőség jön szóba, az mindig egyedi, és az aktuális állapottól függ.

Amint a mióma kikerült a képből, rövidesen létre szokott jönni a terhesség is, ha egyéb probléma nem áll fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215717248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása