Nőgyógyásznapló

Tényleg akadályozhatja a stressz a teherbeesést?

2020. február 14. - nogyogyasznaplo

stressed-woman-covering-face-p6zvuj8.jpgNe görcsölj rá, és majd jönni fog – ismerős a mondat? Valószínűleg sokan értünk egyet abban, hogy kevés idegesítőbb tanácsot lehet adni annak, aki babával próbálkozik, sikertelenül. Mintha ez ilyen egyszerű lenne, hogy akkor holnaptól nem akarok gyereket, és már jön is…

 Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon van-e ennek igazságalapja, és tényleg akadályozhatja-e a teherbeesést a „nagyon akarás”? Pontosabban a stressz, hiszen a görcsös akarás stresszt generál. És ha már itt tartunk, egyéb stresszforrások is lehetnek az életünkben a babaprojekttel párhuzamosan. Tényleg okolhatók ezek a sikertelenségért?

Mindennek van lelki háttere

Nos, ez az, amit egyértelműen bizonyítani még nem tudunk, de sok eset mutatja, hogy a stressznek bizony lehet köze ahhoz, hogy nem jön össze a baba. Számos példa van arra, hogy akkor kopogtat a gólya, amikor a pár női tagja otthagy egy munkahelyet, ahol rossz a légkör és/vagy nagy a hajtás, ami folytonos feszültséget okoz neki.

Az sem ritka, hogy nem sikerül a terhesség, amíg a leendő szülők kapcsolatában problémák vannak. Vagy éppen akkor jelentkezik a baba, mikor sikerül megszakítani a kapcsolatot egy ismerőssel, akivel állandóan sok volt a konfliktus.

És igen, arra is láttunk már nem egy példát, hogy hosszú éveken át tartó küzdelem, több inszemináció, lombik után spontán fogant meg a baba, közvetlenül azután, hogy a szülők elengedték a dolgot. Vagy örökbefogadtak, és a második gyerkőc már sikerült hagyományos úton.

Tényleg lelki akadályok voltak?

Ahogy említettem, egyértelműen nem bizonyítható, hogy a feszültség, a stressz, a lelki blokkok játszottak szerepet a korábbi sikertelenségben. Az is lehet, hogy vannak jelenleg még fel nem fedezett, orvosi akadályai a teherbeesésnek ilyenkor, amik valamilyen módon megszűnnek maguktól.

Sok orvos hisz ugyanakkor abban – köztük én is –, hogy számos betegségnek lehet lelki háttere. Így az is elképzelhető, hogy az elmaradó gyermekáldásnak is lehetnek ilyen okai. 

Ha tehát nem jön a baba, és nem találunk semmilyen kézzelfogható okot erre, érdemes lehet megpróbálni csökkenteni a stresszt az életünkben. Ha ez munkahelyváltást jelent, akkor lépjük meg, ha vannak elvarratlan szálak a kapcsolatainkban, rendezzük őket, a görcsös akarást próbáljuk elengedni. Sok párnak tényleg elég volt ennyi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115470388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.14. 11:22:42

én a dugást javasolnám, lelkizés helyett....

marczy 2020.02.20. 17:03:07

Az nem ilyen egyszerű. Stresszben minden emlős gyengébben szaporodik. A jól tartott macska fial ötöt-hatot vagy még többet is, a rosszul tartott meg egyet vagy maximum kettőt, és még annak is baja lesz esetleg. A terhes nővel is előfordul, hogy extrém stressz alatt egyszerűen elvetél. De továbbmennék: a férfiak rossz spermogramja mögött is a magas stresszszintet sejtem. Erről is remélhetőleg vannak már kutatások... A szervezetnek nincs elég energiája arra, hogy elegendő érett spermiumot termeljen.