Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Ha nem jön a gólya: Kinél van gond gyakrabban?

2020. február 21. - nogyogyasznaplo

men-vs-women-pzdxqxe.jpgNagyon sokszor találkozom a munkám során azzal a hozzáállással, hogy ha nem jön a baba, a párok szinte automatikusan azt gondolják, hogy a női oldalon nem stimmel valami. Hiszen ő az, aki nem marad terhes. Kimondva vagy kimondatlanul, de sokan ezzel a feltételezéssel fordulnak orvoshoz, amikor hiába várják a gólyát.

Valamilyen szinten ez jogosnak érződik, hiszen a folyamat nagy része a női szervezetben megy végbe. Sokkal összetettebb, sokkal több dolognak kell együttesen jól működnie ahhoz, hogy megtörténhessen a fogantatás, és meg is maradjon a terhesség. Valahogy adja magát, hogy egy ilyen bonyolult rendszerben nagyobb a hibalehetőség.

Ugyanannyi férfi küzd meddőséggel termékenység-csökkenéssel, mint nő

Számos esetben éri hidegzuhanyként az érintett párokat a felismerés, hogy ez a feltételezés alaptalan. A statisztikák szerint ugyanannyi férfi küzd termékenységi gondokkal, mint ahány nő. Egészen pontosan az esetek 40 százalékában a férfi oldalon van a probléma, és ugyanígy 40 százalékban a női oldalon. A maradék 20 százalék az, ahol mindkét félnél találnak eltérést, illetve ahol nem derül ki, mi okozza a meddőséget – igen, sajnos ilyen is van még mindig.

Éppen ezért nem helyes az az elég elterjedt gyakorlat, hogy ha nem jön a baba, a nő elrohan nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi a gond vele, közben a férfi türelmesen vár. Első lépésként a férfinak is spermavizsgálatra kellene mennie, mert egyszerűbb és gyorsabb, mint a női vizsgálatok, és bizony ugyanakkora eséllyel lehet ott a gond.

Nem is olyan egyszerű, mint hinnénk

Ahogy említettem, azért él a feltételezés, hogy biztos a nőnél van a hiba, mert a női termékenység bonyolultabb. Ez így is van, de azért ne gondoljuk azt, hogy a férfi oldal annyira egyszerű. A többség annyit tud, hogy van „jó sperma” meg „nem jó sperma”, de a dolog azért ennél összetettebb.

Sokféle tulajdonságát nézzük ugyanis a spermiumoknak a vizsgálat során: életképességük, a mozgásuk, a sebességük, az alakjuk stb. Tehát itt is több ponton lehet probléma, sőt, olyasmi is előjöhet, ami egy alap spermavizsgálaton nem derül ki, csak ha tovább kutakodunk kiegészítő vizsgálatokkal.

Férfiaknál is felléphet tehát számos probléma, csak a köztudatban ezek egy kalap alatt szerepelnek. A hatékony kivizsgálás ezért úgy kezdődik, hogy mind a két fél elvégezteti az alapvizsgálatokat, mert ugyanakkora eséllyel lehet eltérés mindkét oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715470394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása