Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Másodlagos meddőség – milyen okai lehetnek?

2020. március 08. - nogyogyasznaplo

good-or-bad-news-it-all-depends-on-the-recipient-and-their-hope-for-a-different-outcome_t20_yr37zw.jpgEjtettünk már szót arról, hogy attól még, hogy az első gyerkőc csak lombikkal sikerült, közel sem törvényszerű, hogy a másodiknál is szükség lesz orvosi segítségre. Sajnos azonban ez fordítva is igaz: attól, hogy az első baba egy gondolatra megfogant, nem biztos, hogy a kistesónál nem lesznek nehézségek.

Azt a jelenséget, amikor már van egy gyerek, de a második nem akar jönni, másodlagos meddőségnek hívjuk. Sajnos ez egy nagyon is létező dolog, több oka is lehet, amiket érdemes alaposan megvizsgálni, hogy megoldást találjunk a helyzetre.Mi lehet az oka, hogy nem jön a második baba?

  • Ha új kapcsolatba érkezne a baba, előfordulhat, hogy a gyermektelen félnél van probléma – ilyenkor ezt szokás elsődlegesen ellenőrizni.
  • Előfordul az is, hogy nagyobb korkülönbséggel vállalnák a szülők a második gyerkőcöt, és egész egyszerűen a biológiai óra nehezíti meg a folyamatot – túl idősek lettek a szülők, már nem jön olyan könnyen a baba
  • Kismedencei gyulladások, fertőzések a nőknél okozhatnak petevezeték elzáródást, és ez sajnos bármikor bekövetkezhet, akár egy terhesség és szülés után is. Ez pedig egyértelműen felelős lehet azért, hogy nem akar sikerülni a második terhesség.
  • Zavar a hormonok működésében. A terhességgel és a szüléssel teljesen megváltozik az alap hormonháztartás, és előfordul, hogy ez “nem áll vissza rendesen” - mondja a köznyelv, és még ha ez szó szerint nem is így igaz, a lényege benne van: például az újdonsült anyuka nehezen tud megszabadulni a várandósság alatt felszedett kilóktól, ami az inzulin rezisztencia, majdan PCO melegágya. Nem egy példa van rá, hogy valakinek szülés után lesznek pajzsmirigyproblémái, de más gond is adódhat hormonális területen. Ezeknek persze vannak tünetei, de sokszor csak legyintenek rá, másnak tulajdonítják.
  • Kialakulhattak olyan betegségek is, az első szülés után, amik előtte nem voltak jelen: mióma, polip, endometriózis stb. Sajnos ezek is bármikor előjöhetnek, és meddőséget fogantatási nehézségeket okozhatnak.

 

Jó hír, hogy az esetek mintegy kétharmadában sikerül megtalálni a másodlagos meddőség okát, és tudjuk kezelni. De sajnos ennél a problémánál is vannak olyan esetek, amikor látható ok nélkül nem kopogtat a gólya. Mindenesetre érdemes orvoshoz fordulni vele, mert legtöbbször van megoldás!

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615470438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása