Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Hány embriót ültetnek be egy lombiknál?

2020. március 12. - nogyogyasznaplo

female-hands-hold-pregnancy-belly-in-the-pocket-of-jeans-pen-for-injections-with-ivf-in-vitro_t20_yvn3y1.jpgAz egyik legnehezebb kérdés, amikor egy pár lombikkezelés előtt áll, hogy hány embriót ültessünk nekik vissza. Az ezzel kapcsolatos döntés sok mindenen múlik, attól kezdve, hogy milyen okból van szükség a lombikra, mennyi idős a pár, hanyadik lombikos próbálkozás, milyen minőségűek az embriók, és még sorolhatnánk. És igen, a szakma szabályai és józan ész határain belül, igyekszünk a párt is bevonni a döntésbe.

A hazai gyakorlat általában az, hogy egy, kettő, vagy három embriót ültetnek be. Korábban azt gondolta a szakma, hogy minél több az embrió, annál valószínűbb, hogy sikeres terhesség lesz a vége. Ma viszont már tudjuk, hogy ez nem feltétlenül van így, ellenben egy ikerterhesség hatalmas kockázatot jelenthet, mind az édesanyára, mind a babákra nézve (én már csak tudom - lombikos, ikres anyukaként:) )Jó néhány évvel ezelőtt még 6-8 embriót is beültettek egy nőnek a kezelés során. Ma már ez hibának minősül, és legfeljebb 3-ról beszélhetünk. De a nyugati tendencia egyértelműen az egy embrió beültetése felé halad - teljesen jogosan. 

Mikor javasolunk több embriót?

Ha tudjuk, hogy a megtapadással lehetnek nehézségek, akkor általában azt szoktuk mondani, hogy próbálkozzunk 2, vagy akár 3 embrióval. Egész egyszerűen azért, mert nem sok esély van rá, hogy mind meg fog tapadni, de így növelhetjük az esélyeket, hogy legalább egynek sikerül.

Ha gyengébb minőségűek az embriók, szintén érdemes lehet többel próbálkozni, mert ilyen esetekben igen kicsi az esély arra, hogy mind meg is maradjon, különösen például egy előrehaladott életkorban.

Ezek persze csak kiragadott példák, amikkel azt szerettem volna mutatni, hogy teljesen egyéni, hogy mikor tartjuk célszerűnek azt, hogy több embrióval próbálkozzunk. Vannak olyan esetek is, amikor jó esély van rá, hogy egyből sikeresek leszünk, például, ha „csak” a petevezetők vannak lezárva, egyéb gond egyik félnél sincs és első próbálkozás. Ilyenkor egy embriót javaslunk visszaültetni.

Hány gyermek a cél?

Fontos kérdés az is, hogy a pár hány gyereket szeretne. Hiszen ha természetes úton nem sikerül, nem törvényszerű, de esélyes, hogy a kistesóért is vissza kellene jönniük később, amennyiben szeretnének. 

Ha több gyermek a cél, megfontolandó, hogy ültessünk vissza több embriót, és vállalják az ikreket, hiszen így egy lombikból össze is jöhet két baba. A mérleg másik oldalán persze ott van az is, hogy egy ikerterhesség mindig kockázatosabb, mint egy szimpla!

Nem mindegy, hogy marad-e beültetésre nem kerülő embrió, akiket le lehet fagyasztni és később visszaültetni; avagy nincs több embrió, ha kistesót szeretnének, vagy sikertelen lesz a lombik, az egész folyamatot kell elölről kezdeni.

Sok mindent kell tehát átgondolni, és mérlegelni, mielőtt a döntést meghozzuk. Fontos, hogy ezt sosem csak az orvos vagy csak a pár dönti el. Mindig közösen, lehetőleg a házaspár, kezelő orvos és embriológus együtt beszéljék meg a lehetőségeket, előnyöket, hátrányokat, kockázatokat. Ha kell, többször, és a felelősségteljes döntés ez után szülessen meg. (meg a gyerek is)

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3915470476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása