Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Endometriózosom van – mindenképpen meg fognak műteni?

2020. május 05. - nogyogyasznaplo

doctors-making-surgery_t20_0abgmg.jpgAz endometriózis olyan betegség, ami kifejezetten a termékeny korban lévő nőket érinti, se előtte, se utána nem jellemző az előfordulása. Olyannyira, hogy a meglévő endometriózis is leépül a változókort követően, amikor drasztikusan lecsökken a szervezet ösztorgénszintje, ami a betegséget táplálja.

Addig azonban sok évig kínlódhatnak vele az érintettek, éppen ezért az természetesen nem opció, hogy egyszerűen megvárjuk, míg a beteg eléri azt a kort, amikor már magától is megoldódik a probléma. Különösen azért nem, mert rendszeres, vagy akár folyamatos fájdalommal jár, sőt, a teherbeesést is akadályozza, ezért mindenképpen indokolt, hogy komolyan foglalkozzunk vele.

Ez mindenképpen műtétet jelent?

Bizonyos fázisban már valóban a műtét lehet csak igazán jó megoldás, de azért nem minden esetben. Vannak példák arra, amikor kifejezetten nem javasolt az operáció. Amikor ugyanis ezt megítéljük, alap, hogy a beteg állapotát, céljait, életkorát, és számos egyéb szempontot figyelembe veszünk.

Mikor nem műtünk?

Nem szoktunk például műtéti beavatkozást javasolni akkor, ha a beteg elmúlt 40 éves, és a tünetei nem nagyon súlyosak. Ebben az esetben ugyanis már számíthatunk rá, hogy néhány éven belül jelentkezik a menopauza, ami megoldja a problémát.

Akkor sem szoktunk műteni, ha a páciens fiatal, az állapota nem tűnik súlyosnak, és még nem aktuális a gyermekvállalás kérdése. Ilyenkor inkább az állapot romlásának megakadályozása a cél, amit gyógyszerekkel tudunk elérni.

Mikor műtünk?

Előfordul, hogy a beteggel közösen döntünk a műtét mellett, akár akkor is, amikor még csak valószínűsítjük az endometriózis meglétét. Ez általában akkor van így, amikor erősen gyanítható, hogy ez áll a tünetek hátterében, a beteg ugyanakkor olyan mértékű fájdalmakkal küzd, hogy ő maga mondja azt, hogy bevállalja a műtétet a helyzet javítása érdekében.

Gyermekvállalás előtt álló nő esetében is szükség lehet operációra, itt ugyanis a cél a normális anatómiai viszonyok visszaállítása, hogy sikerüljön a fogantatás.

A műtőbe vezet az út akkor is, ha biztosan tudunk az endometriózisról, például egy csokoládé-cisztának köszönhetően, amit amúgy is el kellene távolítani. 

Az tehát, hogy kell-e a műtét, nagyon helyzetfüggő, és magán a betegen is múlik, hogy mit szeretne. Az biztos, hogy első körben az endometriózis diagnózisa nem egyenlő a műtőasztallal. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nogyogyasznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015607306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása