Nőgyógyásznapló

Ha nem jön a gólya: Kinél van gond gyakrabban?

2020. február 21. - nogyogyasznaplo

men-vs-women-pzdxqxe.jpgNagyon sokszor találkozom a munkám során azzal a hozzáállással, hogy ha nem jön a baba, a párok szinte automatikusan azt gondolják, hogy a női oldalon nem stimmel valami. Hiszen ő az, aki nem marad terhes. Kimondva vagy kimondatlanul, de sokan ezzel a feltételezéssel fordulnak orvoshoz, amikor hiába várják a gólyát.

Tovább

Mennyi az esély rá, hogy a lombik sikeres lesz?

2020. február 20. - nogyogyasznaplo

happy-couple-checking-pregnancy-test-positive-7pcfxub.jpgA címben szereplő kérdés nagyjából az első, amit megkapok, amikor egy párnál kiderül, hogy lombikprogramra lesz szükségük ahhoz, hogy gyermekük lehessen. A procedúra hosszadalmas, macerás, sokszor kellemetlen, fájdalmas, és drága, még akkor is, ha államilag támogatott (bár ez most reményeink szerint megváltozik). Természetes, hogy aki kénytelen benne részt venni, tudni akarja, hogy mire számíthat.

Tovább

5+1 jel, hogy érdemes kivizsgáltatni magunkat a próbálkozás előtt

2020. február 18. - nogyogyasznaplo

doctor-showing-test-results-on-digital-tablet-to-nyzfbnn.jpgA többség nem lehet teljesen biztos abban, hogy lehet-e gyermeke addig, amíg meg nem próbálja. Előfordul, hogy látszólag teljesen egészséges, fiatal párok küzdenek meddőséggel nehezített teherbeeséssel, akikről azt hinnénk, nekik simán összejön. Ahogy az ellenkezője is: gyermekvállalás szempontjából kicsit idősebb pároknak is sikerülhet gyorsan, akiknek elvileg már nehezebb a dolguk.

Tovább

Üzenet Orbán Viktornak

2020. február 17. - Anna.dr

meddoseg2.jpg

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

Hasonlóan viszonyulok a napi politikához, mint a legtöbb nő a focihoz: a nagyobb bajnokságok, világversenyek nyolcad-negyed döntőibe - úgy többé-kevésbé - becsatlakozom.

Így voltam a tegnapi évértékelővel is. Figyelmesen hallgattam, érdeklődésemet mi sem támasztja alá jobban, minthogy már az elején tudtam, hogy ki milyen színű mezben játszik, és a favoritomnak melyik kapuba kell rúgni a labdát.

Tovább

Tényleg akadályozhatja a stressz a teherbeesést?

2020. február 14. - nogyogyasznaplo

stressed-woman-covering-face-p6zvuj8.jpgNe görcsölj rá, és majd jönni fog – ismerős a mondat? Valószínűleg sokan értünk egyet abban, hogy kevés idegesítőbb tanácsot lehet adni annak, aki babával próbálkozik, sikertelenül. Mintha ez ilyen egyszerű lenne, hogy akkor holnaptól nem akarok gyereket, és már jön is…

Tovább

5 tény, amit nem tudtál a spermavizsgálatról

2020. február 12. - nogyogyasznaplo

sperm-count-pfqv489.jpgAmikor egy pár azzal keres fel, hogy egy éve próbálkoznak eredménytelenül, azt szoktam javasolni, hogy mielőtt bármit is tennénk, a férfi nemzőképességét vizsgáltassák meg. Nem azért, mert a férfiaknál gyakoribb a meddőség: éppen annyi esélye van annak, hogy az apajelöltnél van a probléma, mint annak, hogy a nőnél. 

Az esetek 30%-ában a férfi, 30%-ában a női oldalon találjuk meg a meddőség okát. 20%-ban mindkét félnél van valami eltérés, a maradék 20%-ban pedig sajnos nem tudjuk kideríteni, mi áll a gyermekáldás elmaradásának hátterében. 

Tovább