Nőgyógyásznapló

Hogyan gátolhatja egy méhpolip a teherbeesést?

2020. június 01. - nogyogyasznaplo

surfing_octopus_2.jpgVan olyan szerencsés helyzet, amikor nem akadályozza. Ilyenkor általában kisebb méretű polipról beszélünk, és/vagy olyan helyen van, hogy éppen nincs útban a beágyazódó sejtcsomónak. De sajnos ez nem mindig van így. A termékenységi vizsgálatok során nem ritka, hogy polip jelenlétére derül fény a méhben, ezzel pedig feltételezhetően meg is van a sikertelen próbálkozások oka. 

Tovább

Mi van akkor, ha nem találnak semmit a termékenységi vizsgálat során

2020. május 29. - nogyogyasznaplo

sad-couple-after-pregnancy-test-result-copy-space-pq8vgc4.jpgAmikor egy párnak nem jön össze spontán a baba, és úgy döntenek, orvoshoz fordulnak, van bennük némi félelem. Ez természetes, érthető, hogy tartanak attól, milyen problémákat talál az orvos. Annál azonban, hogy egyértelműen kiderül, mi akadályozza a teherbeesést, egy rosszabb dolog van: amikor Mi van akkor, ha nem találnak semmit a termékenységi vizsgálat során

Tovább

Lehet-e alternatív módon gyógyítani az endometriózist?

2020. május 27. - nogyogyasznaplo

athletic-woman-concentrated-on-exercise-sr52zk7.jpgVannak, akik szentül hiszik, hogy minden betegségre van valami természetes megoldás, mások a gyógyszerekre, invazív beavatkozásokra, orvosi módszerekre esküsznek. Az igazság valahol középen van: nem lehet mindent puszta életmódváltással, vagy gyógynövényekkel gyógyítani, de van számos olyan betegség, amiknél ezek a próbálkozások is javulást hozhatnak. Szerencsére ilyen az endometriózis is.

Tovább

Endometriózis mellett lehetetlenség teherbeesni?

2020. május 26. - nogyogyasznaplo

concerned-woman-in-bathroom-using-home-pregnancy-t-pgvpecu.jpgBár az endometriózist a nehezített teherbeesés fő okaként szoktuk emlegetni, azért nem feltétlenül kell kétségbeesni a diagnózis hallatán, ha kisbaba is szerepelne a jövőbeni tervek között. Előfordulhat ugyanis, hogy simán teherbe esik az ember endometriózissal is. Ha megtörténik, annak örülni kell, mert nem egy gyakori jelenség, de ettől még nem is lehetetlen. 

Tovább

Endometriózosom van – mindenképpen meg fognak műteni?

2020. május 05. - nogyogyasznaplo

doctors-making-surgery_t20_0abgmg.jpgAz endometriózis olyan betegség, ami kifejezetten a termékeny korban lévő nőket érinti, se előtte, se utána nem jellemző az előfordulása. Olyannyira, hogy a meglévő endometriózis is leépül a változókort követően, amikor drasztikusan lecsökken a szervezet ösztorgénszintje, ami a betegséget táplálja.

Tovább

5 jel, ami arra utal, hogy endimetriózisod lehet

2020. május 01. - nogyogyasznaplo

digestion-problem-woman-with-stomach-pain-after-eating-hands-women-holding-her-belly_t20_gjg1q3.jpgAz endometriózis nagyon sok nőt érint, ennek ellenére rendszerint évek telnek el, mire az első orvoshoz fordulástól eljutnak a pontos diagnózisig. Ennek legtöbbször az az oka, hogy az endometriózisnak nincsenek specifikus tünetei, vagyis amik jelentkeznek, azokból akár teljesen más probléma jelenlétére is lehet következtetni.

Tovább

Mi köze a pajzsmirigynek a teherbeeséshez?

2020. április 28. - nogyogyasznaplo

asian-women-in-white-lace-nightgown-slept-wrong-last-night-people-head-fell-off-the-pillow_t20_lo8ajk.jpgViszonylag sok esetben derül ki a termékenységi kivizsgálások során, hogy a pajzsmirigy okolható a fogantatás elmaradásáért, vagy éppen az ismétlődő vetélésért. Sajnos, ha a pajzsmiriggyel gondok vannak, az képes annyira felborítani a szervezet optimális működését, hogy a terhesség létre sem tud jönni, vagy ha ez mégis sikerül, akkor a további fejlődéssel lehetnek gondok.

Tovább

Amikor a teherbeesés megy, de nem marad meg a baba…

2020. április 24. - nogyogyasznaplo

teardrop-background-image-people-emotions-sadness-cry-crying-human-minimal-monochromatic-monochrome_t20_xqpnxr.jpgMinden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Nagyon durván hangzik ez a szám, de ezt csak az érzi át igazán, aki érintett is benne. Pláne az, aki többször, ugyanis sajnos ilyen is létezik – ez a habituális vetélés, vagyis ismétlődő vetélés. Egyszer is bőven elég ilyesmit átélni, de aki többször kénytelen szembenézni vele, annak különösen nehéz.

Tovább

Mi köze a felfázásnak a későbbi teherbeeséshez?

2020. április 21. - nogyogyasznaplo

autumn_t20_kr7y4k.jpg„Öltözz fel rendesen, mert megfázik a derekad!” – tegye fel a kezét, aki minimum ötvenezerszer hallotta ezt az anyukájától kamaszkorában. Akkor talán azt gondoltuk, csak túlféltenek minket, és így akarnak rávenni, hogy vegyünk magunkra még egy réteg ruhát, mert a szülők szerint úgysem lehet soha eléggé felöltözni. És különben is, mi van, ha „megfázik a derekam”? 

Tovább