Nőgyógyásznapló

Egy szülész-nőgyógyász első terhessége...

Számít, kinél van probléma?

2021. március 30. - nogyogyasznaplo

kinelvan.jpegAmikor hosszú ideig elmarad egy párnál a gyermekáldás, hamar felmerül a kérdés, hogy vajon kinél van probléma, mi akadályozza a fogantatást. Sajnos általános hozzáállás, hogy a nő rohan a nőgyógyászhoz, a férfi pedig ül a babérjain: nehezen fogadja be a gondolatot, hogy a sperma minősége lehet probléma, és különben is, egy nőnél annyi mindennek kell klappolnia, annyi minden félrecsúszhat, jóval valószínűbb, hogy ott a gond. Nos, ez nem igaz.

Tovább

Gluténérzékenység és teherbeesés – mi köze a kettőnek egymáshoz?

2020. november 04. - nogyogyasznaplo

selection-of-gluten-free-products-on-wooden-backgr-ngab2xz.jpgSok mindenre gondol az ember, mikor azzal szembesül, hogy nem akar megfoganni a várva-várt kisbabája. Okként elsősorban hormoneltérések, a szaporítószervek problémája jelenik meg lelki szemeink előtt, álmunkban sem gondolnánk, hogy egy olyan gond van a háttérben, mint az ételérzékenység. Márpedig ilyen is létezik.

Tovább

Elzáródott petevezeték – meg lehet nyitni?

2020. november 02. - nogyogyasznaplo

petevezetek.jpegPetevezeték átfúvás – így nevezik a köznyelvben azt, amikor a termékenységi vizsgálatok során ellenőrzik, hogy valakinek átjárhatók-e a petevezetékei. Ez a kifejezés egy kicsit arra utal, hogy ha nem is átjárhatók, az átfúvás után majd azok lesznek, tehát a probléma meg is oldódik. Nos, sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, habár tényleg létezik olyan, hogy a vizsgálat következtében megnyílik az egyik, vagy mindkét petevezető.

Tovább

Ha várat magára a baba - Problémák a férfi oldalon

2020. október 30. - nogyogyasznaplo

sad-couple-having-a-conflict-6735teq.jpgBár én nőgyógyász vagyok, többször érintettük már a férfi nemzőképesség témakörét, ugyanis a termékenységi gondok kapcsán ez a terület picit összeolvad a nőgyógyászati résszel. Itt ugyanis nem nőket vagy férfiakat vizsgálunk, hanem egészében próbáljuk nézni a képet. Pláne, hogy mindkét oldalon lehet nehezítő körülmény, ami figyelembe kell vennünk.

Tovább

Mi lehet a peteérés akadálya?

2020. október 28. - nogyogyasznaplo

woman-suffering-from-abdominal-pain-sitting-in-bed-2v2jzhs.jpgAnnak, hogy egy pár hiába várja a közös gyermek érkezését, nagyon gyakran az az oka, hogy női oldalon elmarad a peteérés. Ennek általában vannak jelei, de laikusként ezeket nyilvánvalóan legtöbben nem ismerik fel. Nekünk, nőgyógyászoknak azonban nagyon beszédes tud lenni egy-egy apróságnak látszó tünet is.

Tovább

Jó a spermakép, mégis férfi oldalon van a gond?

2020. október 26. - nogyogyasznaplo

illustration-of-sperm-and-egg-cell-w45axn8_1.jpgNéha előfordul, hogy az alap termékenységi vizsgálatok elvégzése után még mindig nem vagyunk okosabbak: nem találtunk semmiféle eltérést, ami egyértelmű gátja lehet a fogantatásnak, baba mégsincs. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis vannak még lehetőségeink. Például túlléphetünk az alapvizsgálatokon, és elvégeztethetünk olyan fizetős, de informatív teszteket, mint a HBA.

Tovább

Hátrahajló méh és teherbeesés: tényleg nehezebb lesz így a dolgom?

2020. október 22. - nogyogyasznaplo

gray1161.png

A rendeléseim során rengeteg tévhittel találkozom a női test működésével kapcsolatban, amik annyira beleivódtak a köztudatba, hogy sokan tényként kezelik őket. Egy jó példa erre a hátrahajló méhet érintő állítások sokasága, amelyek nem, vagy csak nyomokban tartalmaznak igazságot. Arra mindenesetre nagyon jók, hogy a frászt hozzák a fiatal nőkre a későbbi gyermekvállalás szempontjából.

Tovább

Mi a méhsövény, és hogyan akadályozza meg a teherbeesést?

2020. október 15. - nogyogyasznaplo

serious-girl-reading-the-results-of-her-pregnancy--pe74wka.jpgA fogantatást gátolhatja a hormonális folyamatok rendellenessége, de olykor mechanikai akadálya is lehet annak, hogy nem tud megtörténni a teherbeesés. Egy ilyen akadály lehet a méhsövény, ami a méh hibás fejlődése miatt alakul ki. Műtéti úton kezelhető, de sajnos sokszor elég sokáig nem veszik észre, hogy ez a probléma.

Tovább
süti beállítások módosítása